Echinacea - inamicul gripei și al infecțiilor

-->

ECHINACEA – inamicul gripei şi al infecţiilor

Se numără printre cele mai preţioase plante de leac din lume şi aceasta datorită unei singure calităţi terapeutice, extrem de puternice: stimulent al sistemului imunitar. Iniţial, a fost unul dintre leacurile de bază ale triburilor de indieni americani, care foloseau echinacea pentru a vindeca tot felul de infecţii, boli respiratorii şi răni. Istoria acestei plante-medicament este însă la fel de frământată ca şi cea a medicinii naturale. Calităţile sale terapeutice au fost analizate pe la 1900 de către medicii din SUA şi echinacea a devenit în scurt timp unul din cele mai prescrise medicamente ale timpului. Mai mult de o sută de tone de echinacea erau vândute prin farmaciile din SUA, în fiecare an. Planta era considerată „cel mai bun purificator al sângelui” şi era administrată mai ales în cazurile de gripă, infecţii respiratorii recidivante şi infecţii urinare, fiind prescrisă deopotrivă adulţilor, bătrânilor şi copiilor. În anii '40 însă, când industria medicamentelor de sinteză a cunoscut o dezvoltare explozivă, echinacea a căzut brusc în uitare şi aşa ar fi rămas, dacă nu ar fi intrat pe mâna meticuloşilor medici germani. Reabilitarea ei se datorează în primul rând lui Gerhard Madaus, medic şi cercetător bavarez, care a adus în Europa seminţele de echinacea, pe care ulterior a cultivat-o şi a studiat-o vreme de zeci de ani. Munca sa a fost preluată de alţi cercetători, aşa încât, în momentul de faţă există mai mult de 50 de studii numai despre efectele echinaceei în gripă, iar mai mult de jumătate din acestea sunt făcute în Germania. De altfel, în aceasta ţară sunt eliberate anual mai mult de 2 milioane de reţete în care este prescrisă echinacea, unul din cele mai vândute remedii naturale din Europa. Dar să facem cunoştinţă mai îndeaproape cu această plantă.

Descrierea plantei

Echinacea este o plantă perenă (a cărei rădăcină dormitează în pământ peste iarnă, răsărind de la an la an), care creşte spontan în marile câmpii americane, în timp ce în Europa este cultivată. Sub denumirea generică de echinacea sunt cunoscute de fapt trei specii: Echinacea angustifolia, Echinacea palida şi Echinacea purpurea, ultima fiind şi cea mai utilizată. Echinacea purpurea se mai numeşte la noi şi pălăria-soarelui, fiind uneori întâlnită chiar în spaţiile verzi, ca plantă decorativă, deoarece are petalele de un roşu viu şi rămâne înflorită mult timp. De la echinacea se recoltează atât părţile aeriene, cât şi rădăcina, ambele având excelente proprietăţi antiinfecţioase, stimulent imunitare şi cicatrizante.

Preparate şi mod de administrare

Infuzia combinată
Ceaiul, adică infuzia obţinută prin opărirea plantei, este probabil formula cea mai nefericită de utilizare a echinaceei, deoarece, prin încălzire, o mare parte din principiile imunostimulatoare sunt distruse. În schimb, folosind extracţia la rece combinată cu cea la cald, vom obţine un preparat cu calităţi terapeutice foarte bune. Iată cum se prepară aceasta infuzie combinată: patru linguriţe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia, iar preparatul rezultat se bea în 3-4 reprize, pe parcursul zilei. Acest remediu inhibă dezvoltarea unor viruşi, elimină ameţeala şi durerile musculare asociate febrei, calmează tusea şi accelerează procesele de vindecare în cazul infecţiilor.

Capsulele
Sunt formula cea mai bună de administrare a acestei plante. Se recomandă cele care conţin extract uscat de echinacea, foarte concentrat în principii active şi foarte rapid asimilat de către organism. O capsulă cu echinacea conţine 350-400 mg de extract standardizat. Se iau 3-6 capsule zilnic, pe stomacul gol, în cure de 2-8 săptămâni. La noi în ţară, în magazinele naturiste se găsesc capsulele produse de firma românească VITALIA K, a câte 380 mg de extract fiecare, din care se iau de regulă câte 4 pe zi, pentru tratarea gripei şi a infecţiilor respiratorii, a infecţiilor renale şi urinare, a afecţiunilor reumatice şi a celor alergice. 


Unguentele
Sunt obţinute exclusiv pe cale industrială, fiind o combinaţie de extract de echinacea şi o bază de unguent, hidratantă. Problema este că multe aşa-zise unguente cu echinacea conţin prea puţin extract de plantă, iar acţiunea terapeutică lasă de dorit. În plafarurile noastre găsim însă un unguent cu echinacea produs în Romania de către laboratoarele „Charme Cosmetics”, numit ECHINOPLUS, care are o concentraţie ridicată de principii active. Se foloseşte cu succes pentru tratarea rănilor şi arsurilor de gravitate mică şi medie, cicatrizarea estetică, tratarea tenului alergic şi sensibil la infecţii, ca adjuvant în psoriazis, arsuri etc.

Tratamente interne

Viroză gripală (răceală) - este principala „specialitate” a echinaceei, cel mai bun remediu în această afecţiune. Planta se administrează deîndată ce debutează boala, studiile dovedind că administrarea promptă a acestui remediu duce la rezultate pe măsură. Într-unul dintre cele mai recente studii realizat în Germania, un grup de 180 de pacienţi cu viroză respiratorie a fost împărţit în două loturi egale. Primul lot a primit extract de echinacea, iar al doilea lot, de control, a primit un remediu fals (placebo). La majoritatea pacienţilor care au luat echinacea, boala a fost mult mai uşoară decât la lotul care a luat placebo, simptomele fiind mai blânde şi perioada de vindecare mai scurtă (cu 3 zile, în medie). De asemenea, la pacienţii care au luat echinacea au apărut mult mai puţine complicaţii ale gripei decât la lotul martor. Aşadar, de la primele simptome de gripă, se recomandă sa se ia echinacea sub formă de capsule a câte 350 mg de extract fiecare, de 4-6 ori pe zi, până la vindecarea completă.
Bronşită cronică şi acută la adulţi şi copii - se ţine o cură de două săptămâni cu echinacea, timp în care se administrează câte 4 capsule (350 mg) cu extract de plantă pe zi, pe stomacul gol. La copiii între 1 şi 3 ani, doza va fi redusă la un sfert, iar pentru cei între 3 şi 10 ani, doza va fi redusă la jumătate. Un studiu american făcut în anul 2003 a arătat ca administrarea extractului de echinacea scurtează perioada de vindecare şi reduce severitatea unor simptome cum ar fi tusea, febra şi senzaţia de dificultate în respiraţie.
Sinuzită - în tratamentul acestei afecţiuni, echinacea se foloseşte ca adjuvant. Se iau câte patru capsule pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte doua săptămâni de pauză. Zilnic se beau şi câte 2 căni de infuzie combinată de echinacea, în fiecare cană de preparat punându-se şi câte 2-3 picături de ulei volatil de cimbru şi de busuioc. Combinarea echinaceei cu uleiurile volatile antibacteriene dă cele mai bune rezultate în sinuzită.
Herpes genital şi bucal - studiile de laborator arată că administrarea de echinacea nu doar intensifică reacţia sistemului imunitar la această infecţie, dar combate şi direct herpesul, mai exact cele doua tulpini virale care îl produc. De la primele simptome, se administrează echinacea sub formă de capsule, câte 4-6 pe zi, până la completa vindecare. Suplimentar, se poate aplica unguent sau tinctură de echinacea pe leziunile herpetice, pentru a grăbi vindecarea.
Cistite, nefrite, pielonefrite - conform organismului guvernamental german de cercetare a plantelor medicinale, cunoscut şi sub numele de „Comisia E”, echinacea are efecte certe de combatere a infecţiilor renale şi urinare. În cistita acută, se recomandă administrarea a câte 6 capsule cu extract de echinacea pe zi, vreme de maximum 10 zile, în paralel cu tratamentul antiinfecţios. În cistitele şi nefritele recidivante sau cronicizate, se iau câte 4 capsule pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte doua săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua, până la vindecarea completă.
Adjuvant în infecţii bacteriene - studii de ultima oră arată că administrarea de echinacea ajută la încetinirea sau la stoparea evoluţiei infecţiilor bacteriene. Aceasta, deoarece anumite principii active din plantă inactivează enzimele care favorizează penetrarea de către bacterii a membranei celulelor sănătoase, prevenind astfel într-o bună măsură răspândirea infecţiei în organism. Se ţin cure de 14-21 de zile, timp în care se administrează câte 4 capsule de echinacea pe zi, sau infuzia combinată de echinacea (eficientă mai ales pe zona genito-urinară), câte 3 căni pe zi.
Candidoză genitală - se ţine o cură cu 4 capsule de echinacea/zi, pe o durată de 4 săptămâni. Pe timpul curei, se face odată la 3 zile câte o spălătură cu infuzie combinată din echinacea (preparată conform reţetei prezentate mai sus) şi coada-şoricelului, în proporţii egale. Această aplicaţie externă amplifică imunitatea locală, ajutând corpul să controleze proliferarea candidei.
Adjuvant în otită - se face o cură de 10 zile cu capsule cu extract de echinacea, câte 4-6 pe zi. Combinarea tratamentului imunostimulator cu echinacea cu antibioticele prescrise de către medic este în momentul de faţă formula ideală pentru combaterea infecţiilor ORL.
Alergie respiratorie - se face un tratament cu efect imunomodulator cu echinacea, care se ia în doze progresive. O cură va dura vreme de 8 săptămâni, în primele 2 săptămâni luându-se câte o capsulă pe zi, în următoarele 2 săptămâni 2 capsule pe zi ş.a.m.d., ajungându-se în ultimele 2 săptămâni la doza maximă de 4 capsule pe zi. Cura cu echinacea reduce severitatea simptomelor reacţiei alergice, diminuând febra, inflamaţia, catarul respirator şi mâncărimile la nivelul mucoaselor respiratorii. Se recomandă mai ales în alergiile sezoniere, caz în care tratamentul va începe cu aproximativ o lună înaintea debutului polenizării.
Tumori maligne şi benigne - studii de laborator făcute în Italia în anul 2003 arata că echinacea ajuta organismul să lupte împotriva afecţiunilor tumorale. Mai exact, echinacea stimulează organismul să producă în cantităţi mai mari anticorpi pentru a stopa dezvoltarea tumorilor. Ca adjuvant în afecţiunile tumorale, se recomandă curele cu o durată de 2 de săptămâni, timp în care se iau câte 4-6 capsule de echinacea pe zi. O cură va fi urmată de alte 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se reia, în total făcându-se până la 6 astfel de cure pe an.
Artrită - o cură de 4 săptămâni, timp în care se iau câte 3-4 capsule de echinacea pe zi, ajută la diminuarea inflamaţiei articulaţiilor în cazul reumatismului. De asemenea, la pacienţii trataţi cu echinacea s-a constatat o rărire a puseurilor reumatice, o diminuarea a durerii şi a rigidităţii articulare, precum şi o încetinire a proceselor degenerative la nivelul articulaţiilor.
 
Tratamente externe

Arsuri de gradele 1 şi 2 - se aplică unguentul de echinacea pe suprafeţele afectate, de 2-3 ori pe zi. Se obţine o vindecare rapidă şi estetică. Aplicaţiile se vor face doar atunci când nu mai există rană deschisă, în caz contrar existând riscul de infecţie. Tratamentul cu echinacea unguent este eficient şi în cazul arsurilor solare, arsurilor cu lichide fierbinţi sau cu abur.
Răni care se vindecă greu - se aplică de două ori pe zi, vreme de câte o oră, comprese cu tinctură de echinacea (o găsiţi în magazinele naturiste). După aplicaţia cu alcool, pielea se lasă să se usuce la aer vreme de 20 de minute. Când rana s-a închis, pentru a favoriza o cicatrizare estetică, se foloseşte unguentul cu echinacea. Aplicaţiile externe cu echinacea pe răni măresc viteza de regenerare a ţesuturilor distruse, prevenind astfel infecţiile.
Acnee - se pun în fiecare seară, vreme de 10 zile, comprese cu infuzie combinată de echinacea pe locurile afectate. Acest tratament are un uşor efect degresant, previne infecţia tegumentelor şi intensifică circulaţia sanguină pe zona tratată. Aplicaţiile cu echinacea pe faţă vor fi făcute însă cu mare grijă, pe suprafeţe mici de piele, mai ales la început, pentru a depista din timp o posibilă reacţie alergică (caz în care tratamentul va fi oprit).
Adjuvant în psoriazis - se aplică unguentul de echinacea pe porţiunile de piele afectate, de 1-2 ori pe zi, pentru ameliorarea simptomelor. Nu se cunoaşte încă o explicaţie ştiinţifică a efectului benefic al aplicaţiilor externe cu echinacea în cazul psoriazisului. Cert este că la unii pacienţi aplicarea unguentului cu echinacea limitează evoluţia acestei afecţiuni.

Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu echinacea

Pentru majoritatea oamenilor, administrarea de echinacea nu are niciun efect advers. Precauţiile şi contraindicaţiile se referă doar la persoanele care au o predispoziţie alergică foarte puternică, mai ales faţă de plantele din familia Asteraceae (Compositae), din care fac parte şi gălbenelele, crizantema, coada-şoricelului etc. În cazul în care, la luarea primelor doze de echinacea apar simptome de alergie, cum ar fi mâncărimi ale mucoaselor respiratorii, greutate în respiraţie, lăcrimări, catar respirator, mâncărimi ale pielii, administrarea acestei plante va fi oprită. Alte reacţii adverse la echinacea pot fi durerile de stomac de mică intensitate, greaţa sau voma.
Una din principalele recomandări pe care le fac producătorii de suplimente nutritive pe bază de echinacea este: „pentru prevenirea infecţiilor gripale”. Trebuie spus însă că niciunul din studiile făcute nu a putut confirma faptul că echinacea are efecte reale în prevenirea infecţiei gripale. În schimb, toate studiile au demonstrat că echinacea este foarte eficientă în cazul infecţiei gripale deja instalate, mai ales dacă tratamentul este făcut încă de la primele simptome ale unei viroze respiratorii. Concluzia este simplă: folosiţi echinacea cu încredere pentru tratarea gripei, dar nu vă bazaţi pe ea pentru prevenire. Preventiv, contra gripei, puteţi folosi o altă plantă: astragalul, care a demonstrat virtuţi reale în acest sens.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *