Dr. Călin Mărginean - Carob versus Cacao (VIDEO)



 CAROB VERSUS CACAO
- O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO -
Dr. Călin Mărginean

Roșcova (Ceratonia siliqua)

Face parte din familia leguminoase, alături de membrii notorii ai acestei clase: soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob. Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m înălțime. Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și În Republica Moldova, Croația și China. Este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază și complet, de către cea mai săracă pătură socială, datorită prețului extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii, punându-le la dispoziție un aliment deosebit de sănătos! Tradiția creștină o mai numește „pâinea Sfântului Ioan Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente. Este menționată în Biblie (Luca 15,16) în „Pilda fiului risipitor” sau „Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri).
În mod nejustificat, din cauza unor reclame media extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată, a ajuns să fie efectiv uitată de omul modern, spre dezastrul sănătății sale. E 410 sau „guma caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare aflat în înghețate și produsele de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic. Semințele din păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18 g), fiind denumite „karat”, după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului. Sinonime: pudră de roșcove, ceratonia, carob.

Cacaoa (Theobroma cacao)

Arborele de cacao aparține familiei Malvacee și își are originea în America de Sud. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria sunt cei mai mari producători mondiali de cacao. Aztecii foloseau boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao datând din 1.100 î.e.n. Ca urmare a reclamelor extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind copiii, iar perioada vizată, sărbătorile/aniversările de orice fel.
Pentru că cea mai mare parte din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare semn de egalitate: cacao = ciocolată. Ciocolata este un aliment derivat din semințele arborelui de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. Este un preparat pe bază de unt de cacao (partea grasă a semințelor), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr și alte ingrediente, în funcție de rețetă: lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau/și din soia, arome mai mult sau mai puțin sănătoase. Ciocolata albă este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține sub 20% unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao.
Cacaoa reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou. De cele mai multe ori, când veți citi în diapozitivele următoare cuvântul CACAO, gândiți-vă la CIOCOLATĂ, deoarece peste 98% din producția de cacao este transformată în ciocolată.


CAROB – K versus CACAO – C

1. K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor;
   C. Nu poate fi purificată 100%. Astfel, ea mai conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale;

2. K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal %, Na 35 mg %, K 827 mg %, Fe 3-13 mg %, Mg 54 mg %;
    C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu acid palmitic (saturat) predominant, fibre (8-10%), 355 kcal %, Mg (100-520 mg %). Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg %);

3. K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care nu stimulează aciditatea gastrică;
    C. Induce ACIDITATE în corp, și stimulează aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales prin cafeină), cât şi prin histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi organici în stare liberă;

4. K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unităţi ORAC/100 g produs), cu 10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i scade prin prelucrare;
    C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuşi foarte înalt (80.933 unităţi ORAC/100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare;

5. K. Nu trebuie să-i adăugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. Nu conţine gluten şi nici lactoză;
    C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust natural amar intens;

6. K. Index glicemic: 15 (foarte mic);
    C. Index glicemic: 20 (mic);

7. K. Nu conţine purine;
    C. Conţine purine;

8. K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de acizi grași Omega 3 şi Omega 9, cu importante efecte sanogenetice;
    C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca un corector de aciditate;

9. K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive: are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg %), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca/P > 1,7); NU conţine baze xantice; este un aliment BAZIC;
    C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu, din mai multe motive: are puţin Calciu (51 mg %) şi enorm de mult Fosfor (685 mg %), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca/P > 1,7); conţine teobromină, cafeină şi teofilină, trei baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două); este un aliment ACID;

10. K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau autoimune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante;
    C. Este hiper-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină. În plus, conţine cantităţi semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli autoimune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivatele sale;

11. K. Conţine pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagian);
      C. Conţine baze xantice, care determină BRGE;

12. K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal, prin conținutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, antialergic, antibacterian, antiviral şi antioxidant;
     C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene deoarece, prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia producerii acesteia din cauza impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării de bacterii. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diaree şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute/cronice de căi respiratorii;

13. K. NU are efect excitant şi nici iritant. Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii;
      C. Prezintă un important efect excitant și iritant, mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină (1-2,4%) şi teofilină;

14. K. NU dă dependenţă prin gust;
     C. Dă dependenţă prin gustul său „dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să ducă la o formă particulară de dependenţă denumită, prin analogie cu alcoolismul, „ciocolism”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane și ar crește dorinţa sexuală, fapt susţinut şi de către... Giacomo Casanova;

15. K. Scade nivelul colesterolului sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină, reprezintă singurul aliment de origine vegetală care conţine colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg %) şi prin urmare, complet neglijabilă;
     C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată: reduce nivelul colesterolului sanguin, crește HDL-C, scade LDL-C; este un puternic vasodilatator; are şi efect antitrombotic. Cardiologii elveţieni (oare întâmplător?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70% cacao „aspirina dulce”, care ar scădea afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Însă cacaoa nedegresată, încărcată cu acizi grași saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus;

16. K. Prezintă efect de fitoestrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine;
      C. Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine o ciocolată cremoasă, i se adaugă cantităţi importante de ulei Omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate produce acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută;

17. K. Prin consumul frecvent (cu cât mai mult, cu atât mai bine) sănătatea are numai de câştigat;
      C. Prin consumul frecvent (cu cât mai mult, cu atât mai rău) sănătatea are numai de pierdut: alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *