Junk-food - mai bolnav dar și mai prost + Super Size Me (VIDEO)

-->

JUNK-FOOD – MAI BOLNAV, DAR ȘI MAI PROST

 
Faptul că junk-food-ul face rău inimii, articulațiilor și arterelor este un lucru bine stabilit. Ce nu se știe este că a fi obez ori chiar supraponderal poate face rău creierului. Nu numai că acest tip de hrana alterează structura creierului, având ca urmare probleme de memorie și deci un risc crescut de demență, însă poate îmbătrâni prematur materia cenușie, în medie cu 16 ani, în cazul persoanelor obeze.
Materia cenușie constă în neuroni ce răspund de controlul mușchilor, vedere, auz, memorie, emoții și vorbire. A fi supraponderal se reflectă și în felul în care gândim, afectându-ne judecata și făcându-ne să poftim la și mai multe alimente cu un conținut caloric mare. Ajungem să căutăm aceste alimente așa cum un dependent de droguri are nevoie de doză, relatează DailyMail.  Problema este că o dietă bogată în grăsimi face creierul să se micșoreze, la propriu, după cum au arătat mai multe studii, întocmai cum se întâmplă și cu vasele de sânge, care se îngustează din pricina depunerilor, explică profesorul de neurologie Paul Thompson, din cadrul Universității Los Angeles. Acesta a descoperit că creierele persoanelor supraponderale sau obeze erau mai mici, în medie, cu 4 până la 8% față de cele ale persoanelor cu greutatea normală. Iar motivul este simplu: sângele nu poate ajunge atât de ușor la creier, drept pentru care acesta este privat de oxigen, așa că, în cele din urmă, neuronii mor, iar creierul îmbătrânește prematur.
În cadrul studiului, a fost examinat creierul a 100 de persoane de peste 70 de ani, observându-se că, în cazul subiecților supraponderali, acesta era cu 8 ani mai bătrân. În mod normal, un om pierde 0,5% din creier anual, însă în cazul celor supraponderali, acestora le lipsește încă 4%, a explicat Thompson. Situația e și mai dramatică în cazul obezilor, care pierd chiar și mai mult de 8%. Chiar dacă pierderea a și mai mulți neuroni nu ucide, la un moment dat ajunge să fie observabilă. Schimbările cele mai notabile au loc la nivelul regiunilor cerebrale ce răspund de argumentare, judecată și procesarea amintirilor pe termen lung. (ziare.com)

Super Size Me (RO)



Primul hamburger bionic din lume!

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *