Vampirismul energetic

-->

VAMPIRISMUL ENERGETIC

Atât noi, cât şi ceilalţi putem întreţine sau lua rolul de „vampiri”. Vampirismul este o „boală” care produce leziuni într-unul din corpurile energetice – cele umane. Când acesta este perturbat, nu se mai recepţionează răspuns prin sentimente la impulsurile superioare. Aşa apare nevoia de hrană energetică, de preluare de energie de la ceilalţi; uneori aceasta este insesizabilă, dar alteori urmările sunt destul de grave, atât pentru el, vampirul energetic, cât şi pentru victimă. Aceştia sunt de obicei pacienţi cu tulburări de personalitate sau aparţinând unui anumit context socio-cultural. Soluţia este să evitaţi certăreţii ce nu-şi pot exprima sentimentele negative decât în formă conflictuală. Există indivizi care au o mică dispută cu ridicat de voce cel puţin odată pe zi. Nu e normal! Cum îi recunoaştem? După gradul de epuizare pe care ni-l produc. Nu ne aduc nimic, şi ne periclitează echilibrul emoţional. O persoană care a fost victima unui vampir energetic prezintă următoarele simptome: oboseală acută, vlăguire (în cazul unor atacuri repetate, starea de oboseală devine cronică, iar persoana atacată simte nevoia unei odihne prelungite), nervozitate fără motiv aparent, dureri de cap, ameţeli, greţuri, apatie, pierdere temporară de memorie, aritmie cardiacă.

Profiluri vampirice

Lamentoşii cronici. Ne vampirizează, deoarece cererea lor de afecţiune este permanentă şi noi suntem incapabili să i-o satisfacem. Ei ne învestesc cu rolul de salvator, chiar dacă noi nu avem capacitatea şi nici dorinţa de a fi aşa ceva. Aceşti eterni nemulţumiţi ne pun în situaţia frustrantă de a rata oferirea unui sfat, deoarece în realitate, nu sunt în starea de spirit pentru a ne primi sfatul.
Dependenţii. Ne cer constant dovezi de dragoste şi ne solicită pentru orice decizie, agăţându-se de noi ca nişte copii; ei ne pun în poziţia de părinţi şi ne pun pe umeri o responsabilitate copleşitoare. Când vrem să luăm distanţă, ne invadează sentimentul de vinovăţie.
Hipersensibilii. Sensibilitatea lor exagerată ne obligă să avem tot timpul grijă ce spunem sau facem: totul devine subiect de justificare, totul este susceptibil să provoace o dramă. Aceştia ne condamnă la un autocontrol permanent – ce stres!
Conflictualii. Pentru ei, rezolvarea problemelor trece prin agresivitate, ceea ce pe ei nu îi costă nimic, de vreme ce conflictul este modul lor specific de funcţionare. În schimb, acest tip de relaţie este bogat în emoţii pentru persoana agresată, care va ieşi secătuită de energie.
Cei în afara legii. Rolul şi teritoriul lor nu sunt clar definite, ceea ce ne obligă la o renegociere nesfârşită. Cum regulile nu sunt stabilite odată pentru totdeauna, fiecare trece în terenul celuilalt.

Soluţii: să învăţăm să punem limite, pentru a nu ne lăsa înghiţiţi de celălalt, altfel riscăm să ne supunem patologiei lui, să-i devenim victimă şi să ne afundăm în agresivitate şi ranchiună. De regulă, să ne îndoim total de rolul nostru de salvator! Uneori îi putem ajuta pe cei din jurul nostru, dar prea rar îi putem salva! A ne lua rolul de salvator este mai degrabă un semn al slăbiciunii ego-ului. Atunci când ne creşte nervozitatea, să ne punem întrebarea: Sunt eu oare persoana care trebuie să se ocupe de aceste probleme? Trebuie să fiu eu persoana care ajută? Cel mai bun răspuns sunt emoţiile noastre! Sentimentul de nefericire sau frustrare este semnul că trebuie să punem stop! Terapeutul, de obicei, recomandă ruperea totală şi imediată (măcar pentru un timp) a cordonului care se afla între cei doi. Şi abia aici începe problema. Cel care este vampir energetic va simţi revolta donatorului de a-l alimenta. Dacă, din punct de vedere fizic, vampirul energetic era sănătos şi donatorul bolnav, se ajunge invariabil la colaps: unul se simte bine şi unul e bolnav! Unde-i logica? Ruperea legăturilor patologice dintre cei doi provoacă automat dezechilibru la vampirul energetic, trezindu-i un protest activ energetic. Secretul eliminării acestui comportament este să învăţăm să iubim şi să dăruim mai mult decât să aşteptăm de la alţii; astfel, vom primi o uriaşă cantitate de energie din Univers. Un vechi proverb spune:„Dăruind, vei dobândi”. Darul se reflectă asupra ta, se întoarce la tine ca un bumerang, ca o rază de lumină reflectată de o oglindă şi te va împlini. Vei fi fericit cu tine însuţi şi pregătit să dăruieşti din nou.

Vampirii sociali

Vampirii sociali sunt peste tot. Uneori sunt deghizaţi chiar în prieteni. Ce fac vampirii de obicei? Vampirii îşi lasă victimele fără energie. De obicei, aceştia acţionează pentru a-şi transforma victimele tot în vampiri, asemenea lor. Vampirii, aşa cum îi ştim din poveşti, din mituri sau din filme, seamănă foarte mult cu vampirii sociali din zilele noastre, numai că cei moderni sunt mult mai mulţi şi acţionează într-o manieră mult mai rafinată. Iată-i pe cei 7, principali:  

1. Vampirul neputinţei. Acest vampir social suge energia celor din jur spunându-le că nu or să reuşească niciodată. Dacă întâlneşte un om care şi-a propus să realizeze ceva, face tot posibilul pentru a-l seca de energie. Îi repetă la nesfârşit că nu va reuşi niciodată, că este prea greu, că este imposibil sau că este nerealist. Va încerca să-l convingă pe toate căile că trăieşte cu capul în nori, că nu este racordat la realitate. Asemenea vampirilor clasici, acesta încearcă să-şi convingă victima să devină una asemenea lui, adică o persoană lipsită de energie şi de încredere în forţele proprii. Vedem aşadar cât de rafinat acţionează acest vampir. Îl recunoaştem rapid, întrucât nu a realizat mai nimic niciodată şi ca urmare nu permite celor din jurul lor să realizeze ceva, fie că este vorba de viaţa personală, fie de cea profesională.

2.Vampirul invidiei. Acest vampir îi atacă pe acei oameni care au deja realizări. El spune fie că au reuşit pe căi necinstite, fie că au avut un noroc care nu va ţine mult. Aceşti vampiri invidiază oamenii care au un business, mic sau mare, îi invidiază pe cei care au acumulat ceva material, ajungându-se până la invidii mai rafinate cum ar fi familiile fericite sau care au copii reuşiţi. Asemenea vampirilor neputinţei, nici ei nu reuşesc să realizeze nimic bun în viaţă, din simplul motiv că aceste gânduri negative nu vor atrage nimic bun pentru ei. Cu cât vor gândi mai murdar, cu atât viaţa lor va fi mai murdară. Primeşti ceea ce oferi! Ei vor oferi doar invidie şi gelozie, vor fi permanent nefericiţi, având unicul scop de a-şi ataca semenii şi prietenii care au succes şi sunt fericiţi. Ei încearcă să intre în viaţa lor, să distrugă tot ce este bun, iar dacă nu reuşesc, încearcă să facă acest lucru în cercul lor social. Izolat, aceştia au şi reuşite, lucru care-i motivează să-şi continue demersul absurd. 

3.Vampirul greşelii. Acest vampir stă la pândă zile, luni, săptămâni în şir, vânând greşeli. Pe acest vampir îl vom întâlni la tot pasul: la serviciu, în familii, în diferite cercuri sociale. Îl vei recunoaşte uşor, întrucât vei observa că este fericit când găseşte victime care au făcut greşeli. Atunci acţionează cu brutalitate, având în acelaşi timp o licărire ciudată în priviri, bucuros că în sfârşit ai greşit. Ei extrapolează greşeala, reducând sensul vieţii persoanei în cauză la greşeala respectivă. Scopul acestui vampir este de a distruge încrederea în sine a persoanei şi de a arăta celor din jur acest caz. La fel ca şi ceilalţi vampiri, încearcă să câştige adepţi din rândul victimelor. De obicei, pe aceşti vampiri îi vei recunoaşte uşor pentru că nu încearcă să facă nimic deosebit cu viaţa lor. Teama de a greşi este atât de mare pentru ei, încât vor accepta să facă numai acele lucruri care presupun un grad de risc foarte scăzut. Uneori, aceşti vampiri merg până acolo, încât creează  mediul în care victimele pot greşi sau, altfel spus, întind capcane.

4. Vampirul conflictelor. În acest caz, avem de-a face cu un vampir rafinat. În forma lui cea mai simplă, el intră în conflict cu diferiţi oameni, secătuindu-i de energie. Forma periculoasă a acestor vampiri sociali este devastatoare când generează conflicte între oameni. El dezvoltă strategii prin care reuşeşte să pună două persoane sau două grupuri în conflict. Merge cumva şi după principiul „dezbină şi stăpâneşte”. Uneori, după ce a provocat conflictul, încearcă să joace rolul salvatorului încercând să medieze conflictul între cele două părţi, când de fapt scopul lui real este să se asigure că acel conflict va continua până la final. Uneori generând un conflict, urmăresc atingerea unui scop mai egoist pentru ei (acumulare materială, avansare în carieră).

5. Vampirul binelui. Această specie de vampiri este destul de greu de identificat. Ei joacă rolul salvatorilor de obicei şi se deosebesc cu greu de salvatorii autentici. Aceşti vampiri simulează că doresc binele semenilor sau al societăţii când de fapt această atitudine o folosesc doar pentru a deschide uşi. Aceştia sunt un fel de diavoli care umblă cu icoane în mână. Ei nu au o inimă cu adevărat curată, căutând victime inocente, cu ajutorul cărora să-şi pună planul în aplicare. Când întâlneşti un asemenea „salvator”, încearcă să gândeşti mai mult în perspectivă, să vezi care sunt consecinţele acţiunilor propuse peste un an sau mai mult, cere detalii şi cercetează aspecte în aparenta neimportante. În plus, poţi verifica informaţiile prezentate de aceştia pentru a te asigura dacă ai de-a face cu un salvator autentic sau cu un vampir deghizat.

6. Vampirul aroganţei. Această specie de vampiri sociali se consideră atoateştiutori. Ei minimizează orice efort, se consideră superiori şi au un sentiment plăcut când cei din jurul lor se simt trişti, neplăcuţi sau neputincioşi. Vampirul aroganţei pretinde că are toate răspunsurile din lume, singurele opinii valabile fiind ale lui. El este centrul universului! Îi lipseşte măsura, respectul şi bunul simt. Seacă de energie pe cei din jurul lui prin atitudinea sa, prin minimizarea oricărui efort depus de cei din jur, nimic nu le este pe plac. În esenţă, acest vampir îşi ascunde slăbiciunile şi neputinţa.

7. Vampirul victimizării. Aceasta este o specie de vampiri rafinaţi. Ei caută atenţie permanent şi se victimizează. Vor să se înconjoare de salvatori, însă nu vor permite nimănui să-i salveze cu adevărat pentru că rolul de victima este unul pe care-l vor juca toată viaţa. Aceşti vampiri acuză societatea, acuza colegii sau partenerii de viaţa de situaţia în care se afla. Ei strâng continuu dovezi că sunt victime. Îşi sug de energie potenţialii salvatori, scopul lor fiind acela de a strânge adepţi. Cerşesc o fericire şi o atenţie care nu folosesc la nimic, nici pentru ei nici pentru alţii, doar seacă de energie victimele. Aceşti vampiri sociali sunt deosebit de periculoşi, întrucât apelează la ce-i mai bun în oameni, şi anume dorinţa acestora de a ajuta.

Cum ne apărăm?

Aceste specii de vampiri nu apar neapărat doar în formele enunţate, pot fi şi combinaţii între două sau mai multe tipuri de vampiri sau alte tipologii la care eu nu m-am gândit. Ca de orice lucru de care dorim să ne apărăm, este nevoie în primul rând să recunoaştem pericolul. Să identificam corect atunci când avem de-a face cu un vampir social şi să nu reacţionăm imediat. Atenţie, aceşti vampiri nu se vor mulţumi să vă retrageţi, vă vor urmări până intraţi în acord cu ei. Prin urmare, paşii apărării sunt următorii:
Identifică în mod corect vampirul cu care ai de-a face. Nu reacţiona imediat. Încearcă o retragere elegantă (de preferat să te retragi cu mult înainte de a te prinde în jocul lor). Dacă eşti totuşi prins în jocul acestor vampiri sociali este inutil să încerci să te lupţi cu ei. Trebuie numai să duci o luptă cu tine însuţi pentru a-ţi păstra cumpătul, valorile şi direcţiile de acţiune stabilite iniţial şi să ieşi din joc pe cât posibil de repede. Limitează pe cât posibil timpul petrecut cu aceşti vampiri. Construieşte-ţi o aură şi imaginează-ţi că nimic nu poate trece prin ea. Nimic rău nu va intra la fel cum nimic pozitiv din ceea ce ai nu se va pierde. Vizualizează aceasta aură, zâmbeşte şi fii optimist. Este un remediu bun care va îndepărta vampirii. Poţi încerca folosindu-te de respiraţie, atunci când un asemenea vampir se năpusteşte asupra ta să-ţi sugă energia. Inspiră profund de 5-6 ori, gândeşte-te la lucrurile cu adevărat importante pentru tine şi fii fericit/ă că nu te-a prins în capcană.  Nu-i contrazice, dar nici nu te pune de acord cu ei. Încearcă să adopţi o poziţie neutră pe cât posibil. Este cea mai sigură atitudine, care va bloca vampirul social să devină violent. Păstrează distanţa faţă de aceşti vampiri, nu-i lăsa să intre în spaţiul tău intim. Nu le face favoruri dar nici nu încerca să-i distrugi. Încercând să te lupţi cu ei, aceştia vor deveni mai puternici. Dezvoltă-te, perfecţionează-te şi crezi în puterile tale şi în potenţialul celor din jurul tău. Ce faci dacă eşti unul din aceşti vampiri? Ai varianta de a continua, convins fiind că nu vei aduce nimic bun în viaţa ta, sau poate vei conştientiza că poţi şi meriţi mai mult! Poţi să iubeşti, să ierţi, să zâmbeşti, să-ţi faci un rost în viaţă. Soluţii există, sunt mai aproape decât îţi închipui.

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *