Manual de șpagă + eBook

-->

C-O ŞPAGĂ TOŢI SUNTEM DATORI!


Cum bine a-ntrebat o recenzoră de naţionalitate ungurească: V-aţi născut viu?”, aşa mă întreb şi eu: Cum trebuie să te naşti, ca să nu dai şpagă?

Dacă te naşti viu, şpagă scrie pe tine: anestezist, moaşă, asistentă(e), infirmieră, medic mâna unu’, medic mâna doi (fiecare cu câte minimum două mâini şi trei buzunare foarte mari), plus paznic poartă, paznic etaj, paznic secţie, alţi agenţi de pază.

Dacă te naşti mort şi supravieţuieşti, păţeşti la fel, dacă nu, păţeşti altfel, dar de şpagă tot nu scapi (registratură, stare civilă, laborator etc.).

Dacă te-ai născut viu şi supravieţuieşti, nici moartea nu te mai scapă de şpagă! Oricât de sănătos ai fi, nu eşti suficient de sănătos ca să nu faci vaccin din 3 în 3 luni (deci şpagă trimestrială). Apoi, dacă nu-i post, bagi mâna adânc în buzunar şi-ţi faci datoria de bun-creştin faţă de un popă (sau doi, sau trei) şi de toţi ceilalţi slujitori ai Domnului. Oficial se numeşte pomană sau donaţie, practic e şpagă! (încep să aud toaca…).

Dacă insişti să supravieţuieşti, viaţa te răsplăteşte cu acces la creşă, grădiniţă. Trebuie să înţelegi că nicio faptă bună nu poate rămâne nerăsplătită, deci plăteşti, răs-plăteşti până prinzi şi tu un loc în bancă. După grădiniţă, dacă nu rămâi repetent, mergi la şcoală. Dacă vrei într-o clasă “bună”, vii cu lecţia” învăţată.

Dacă şcoala n-a reuşit să te omoare, revendici diplomă. Chiar dacă nu te-ai omorât cu şcoala, primeşti oricum diplomă dacă, bineînţeles, n-ai uitat lecţia”. După care, te duci la facultate, dai examene şi le iei, dai o şpagă şi le iei şi pe alea nedate, primeşti o altă diplomă, te apuci de alta. Reiei ciclul, aprofundezi lecţia, te apuci de masterat, te faci c-o diplomă şi începi să emiţi pretenţii.

Dacă n-ai dat şpagă în şcoală, facultate şi totuşi ai o diplomă, te angajezi (de obicei după ce-o fac cei care au dat) şi începi să intri pe profit. Profitul te face să-ţi doreşti mai mult de la viaţă.

Dacă pe persoană fizică ai rămas părtaş la viaţă, înseamnă că vei fi contribuabil!

Ai maşină şi n-ai loc de parcare? Nu-i problemă, există locuri de parcare la primărie. Pentru a afla unde sunt şi cum poţi intra în posesia unuia, spui parola: Cât?”.

Ai maşină, deci şi nişte amenzi… Ştii sigur că le-ai plătit, da’ primeşti o înştiinţare de la finanţe că NU le-ai plătit. Nu mai găseşti chitanţele? Stai liniştit, mereu există cineva acolo care, pentru un tratament adecvat, e dispus să caute prin dosare (deşi pentru asta e pus acolo şi remunerat).

Te-ai născut viu şi sănătos da’ ai început să te defectezi? Păi nu-ţi rămâne decât să mergi la doctor (de preferat în medicină). În schimbul bunăvoinţei tale, vei primi bilet de tratament, plus concediu medical plătit (din care să-ţi permiţi un minim de bunăvoinţă).

Te-ai dus la tratament? Deci te-ai născut a doua oară! Facerea de bine e ce era odată, dar şi ceva în plus. Ceva în plus la: medic, medic specialist, asistente, asistenta-şefă, infirmieră, recepţioneră, farmacistă, diriginte de farmacie.

Eşti sănătos şi vrednic să suporţi o rată la bancă? Deci vrei casa ta! Dar pentru asta ai nevoie de acte şi de muuultă bunăvoinţă. Ai grijă de: notar, evaluator, cadastrist, funcţionarul de la bancă, colegul din centrală al funcţionarului de la bancă. Dacă faci imprudenţa de-aţi construi casă, fă bine şi ia-ţi şi-un credit de nevoi personale, pentru cheltuieli neprevăzute, cu persoane încă necunoscute.

Acum, că ai casa ta, parcă te-ai însura/mărita un pic… Aici n-ai nevoie de prea multă şpagă iniţial (poate doar dacă nu vrei să faci cununia civilă într-o marţi la 15:18). Şpagă începi să dai de-abia după “DA”.  De aici vine şi imposibilitatea stabilirii unui preţ pentru căsătorie deoarece plăteşti toată viaţa. Dacă supravieţuieşti!

Până la retragerea definitivă din activitate, mai ai de plătit nişte şpagă: la service auto pentru un dosar de daună, la ITP pentru nişte noxe bune, la casieria CFR pentru un tren la care NU mai există locuri, la dosarul de ANL, la calcularea vechimii în muncă pentru o pensie mai bună, la cei care-ţi aduc frigiderul la scară, la locul de veci, la cei care se ocupă cu mentenanţa la eon, transgaz, cablu, telefon, la biroul 4 de la primărie pentru o autorizaţie inutilă, la biroul 3 pentru o ştampilă, la aproape orice birou/cameră/ghişeu de unde ai nevoie de ceva…

Când crezi că ai scăpat definitiv de şpagă şi treci la cele veşnice, gândeşte-te că şi şpaga e veşnică. Deci: preot, gropar, dascăl, lumânărar, stare civilă, administraţia cimitirelor, preot. Preotul e de două ori deoarece şpaga lui e de două ori mai mare decât suma celorlalte şpăgi!

Tot scriind aici, am găsit, în ritm de toacă, şi răspunsul la întrebarea iniţială, deci curioşii mă pot întreba… cu toată „bunăvoinţa”!

http://vairomania.wordpress.com/2011/11/09/c-o-spaga-toti-suntem-datori/    

Manual de șpagă

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *