Proteinele animale între mit și realitate + documentar (RO)

-->

PROTEINELE ANIMALE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE


Avem nevoie de proteine animale, pentru a fi sănătoși? Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine animală? Sunt proteinele animale o condiție necesară, dacă vrei să pui masă musculară? Acestea sunt doar câteva din problemele pe care și le pun cei ce vor să treacă la o alimentație sănătoasă, bazată pe vegetale crude. Care să fie, oare, realitatea?

1. Mit: Avem nevoie de proteine de origine animală, pentru a fi sănătoși.
Realitate: Consumul de produse de origine animală este direct responsabil de crearea unui mediu acid în corp, toxemie, apariția unor boli grave, precum osteoporoză, diabet, artrită, boli de inimă, obezitate și cancer, ca să dau doar câteva exemple.

2. Mit: e imposibil să ne asigurăm necesarul de proteine printr-o dietă exclusiv vegetariană.
Realitate: e imposibil să nu ne asigurăm necesarul de proteine pe o dietă raw vegană, atât timp cât consumăm suficiente calorii. Problema deficitului proteic nu apare decât în lumea a treia, unde oamenii literalmente mor de foame, dar, în acest caz, au carențe serioase în ceea ce privește toți nutrienții necesari, nu doar proteinele. Experții de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), de la Organizația Mondială a Sănătății și de la Institutul Național de Medicină din SUA și RDA recomandă un consum de maximum 10% proteine (0,6-0,8 g/kg corp), din totalul caloriilor consumate pe zi. Această valoare poate fi ușor atinsă printr-un consum optim de fructe, vegetale, nuci și semințe, atâta timp cât se consumă suficiente calorii.

3. Mit: în lipsa proteinelor animale nu simțim senzația de sațietate și, implicit, nu putem slăbi, ba chiar ne îngrășăm.
Realitate: fructele și legumele au un conținut extrem de mare de apă (peste 70%), care nu numai că generează o senzație de sațietate, dar facilitează foarte mult slăbirea. Diferența majoră în ceea ce privește sațietatea este că vegetalele te lasă plin(ă) de energie, în timp ce produsele de origine animală te fac să nu mai fii bun(ă) de nimic după masă. De ce se întâmplă acest lucru? Vegetalele solicită un consum minim de energie cu digestia, părăsind stomacul în maximum 2 ore, în timp ce produsele de origine animală pot sta și mai bine de 8 ore în stomac, timp în care organismul va irosi până la 80% din energie cu digestia. Este imposibil să nu ajungi la greutatea ideală pe dieta raw vegană, atât timp cât consumi foarte multe fructe și legume, puține semințe sau nuci (maximum 30 de g/zi) și faci sport sau multă mișcare.

4. Mit: Fără proteinele animale devenim lipsiți de vlagă, fără energie, incapabili să ne antrenăm, sau să ne bucurăm de viață. Nu se poate face sport de performanță pe o dietă vegană.
Realitate: Consumul de carne duce la apariția unei false senzații de energie, de scurtă durată, datorate adrenalinei prezente în carne. Adrenalina este substanța secretată în corpul animalelor în momentul în care trăiesc groaza morții. Prin consum repetat, adrenalina absorbită în organism din carnea animalelor tulbură activitatea glandelor suprarenale, care, în timp, vor ajunge să nu mai secrete neuro-transmițători proprii. Totodată, duce la apariția de boli precum scleroza multiplă, Parkinson, Addison și alte probleme neurologice. Carbohidrații simpli din fructe și legume sunt cea mai bună sursă de energie pentru corpul nostru. Aceștia sunt extrem de ușor de digerat și de convertit în glucoză, care este adevărata hrană pentru creier și, implicit, pentru întregul organism. Fructele și vegetalele necesită un timp de digestie extrem de scurt, motiv pentru care corpul nu va fi nevoit să-și irosească energia digerând 8 ore o masă, ci o va putea conserva și folosi pentru activitățile importante din viața noastră, pentru a ne antrena și a ne bucura de viață. Nu numai că se poate face sport de performanță pe această dietă, ci și este cea mai indicată pentru activități sportive intense. Mulți sportivi de performanță care au acest stil de viață au rezultate mult mai bune ca înainte, fără să folosească prafuri sintetice sau steroizi, precum colegii lor omnivori.

5. Mit: alimentele vegetale trebuie consumate în anumite combinații sau alături de proteine animale, pentru a beneficia de proteine complete.
Realitate: Premisa că vegetalele trebuie combinate, pentru a ne oferi toți aminoacizii necesari, (compușii din care sunt formate proteinele) a fost lansată de către Frances Moore Lappe, în 1970 și a fost infirmată atât de Asociația Dietetică Americană (ADA), cât și de însăși autoarea ei! Potrivit teoriei, vegetarienii și în special veganii trebuie să facă anumite combinații alimentare la aceeași masă, gen leguminoase cu orez, astfel încât alimentele care au mai mulți aminoacizi de un anumit tip, să vină în completarea celor care îi au în cantități mai mici. Există 20 de aminoacizi (compuși care alcătuiesc proteinele), dintre care 9 sunt considerați esențiali, pentru că organismul nostru nu-i poate sintetiza singur, fiind necesar să-i luăm din alimente. Realitatea este că vegetalele conțin, în diferite proporții, toți aminoacizii esențiali, într-o formă extrem de ușor de asimilat. Așadar, putem beneficia de toți aminoacizii esențiali atât timp cât avem un meniu variat. Iată ce spune dr. John McDougall într-un articol despre proteinele din vegetale: „Toate alimentele vegetale conțin «proteine complete», ceea ce înseamnă că ele conțin toți aminoacizii esențiali, care sunt blocurile de construcție pentru proteine. Așadar, vei obține toate proteinele, precum și toți aminoacizii de care ai nevoie printr-o o dietă alcătuită exclusiv din alimente vegetale. Gândește-te puțin: plantele sunt singurele alimente consumate de elefanți, cai și hipopotami, și niciunul din cei trei n-are probleme cu creșterea mușchilor, a oaselor sau a țesuturilor. Cu siguranță, există destule proteine în alimentele vegetale pentru ca un om să crească, din moment ce suntem relativ mici, în comparație cu un elefant”. Doctorul Douglas Graham scrie în cartea Dieta 80/10/10 că organismul nostru își face propriile rezerve de aminoacizi esențiali, motiv pentru care este o bătaie de cap total inutilă să-i consumăm în aceeași cantitate, zi de zi, la fiecare masă. Asociația Dietetică Americană a susținut încă din anul 1988 că nu este necesară combinarea proteinelor vegetale, la fiecare masă, tocmai pentru că, în cazul unei alimentații vegane variate, aminoacizii obținuți din mâncare se combină cu cei existenți corp.

6. Mit: nu se poate crește masa musculară/se pierde din masa musculară pe o dietă raw vegană.
Realitate: nu există niciun studiu, nicio dovadă științifică în acest sens. În schimb, există dovezi clare că nu dietele hiperproteice duc la creșterea musculară, ci exercițiile cu greutăți. Atât timp cât consumi suficiente calorii și faci regulat exerciții, este imposibil să nu-ți crească sau să pierzi masă musculară. Ce vei pierde, în schimb, este țesutul adipos, pe care l-ai stocat din cauza consumului de sare, nicidecum masa musculară. Numai o dietă foarte bogată în carbohidrați simpli, din fructe și legume, îi permite organismului să transforme aminoacizii din acestea în glucoză. În schimb, atunci când se încearcă reducerea carbohidraților simpli din dietă și înlocuirea lor, cu proteine și grăsimi, organismul va fi forțat să le folosească pe acestea din urmă pentru a produce combustibil. Doctorul Robert Morse scrie în cartea Să trăim sănătos fără toxine că atunci când corpul este obligat să-și ia energia din proteine și nu din carbohidrați simpli, precum fructele și legumele, va întâmpina probleme de sănătate, precum degradare musculară, pancreatică, renală și hepatică”.

Organismul nostru n-are nevoie de proteine de origine animală pentru a fi sănătos, a avea o musculatură bine definită și vitalitate. N-are nevoie de prafuri sintetice, steroizi și alte minunății pe care le iau majoritatea culturiștilor care își bazează dieta pe produse de origine animală. Vegetalele, fructele, semințele și nucile sunt cele mai bune surse de proteine pentru organismul nostru, singurele cu adevărat sănătoase. Acestea au procentul ideal de proteine pentru corpul uman.

Why Vegan (De ce vegan?) - Gary Yourofsky (RO)

-->

Comentarii

  1. Extraordinar discursul lui Gary Yourofsky! Ce mesaj puternic si convingator!Am tot respectul si admiratia pentru astfel de oameni: tineri, frumosi, inteligenti si curajosi. Mi-as dori sa rasara unul ca el si in Romania noastra. Felicitari pentru postare! Sper sa aiba impact la cat mai multi cititori ai blogului. Pe mine m-a convins...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am văzut un documentar cu un studiu pe un grup de bărbaţi: unul vegetarian, unul lacto-ovo-vegetarian, unul care avea în listă şi peştele (mă rog, vieţuitoare acvatice şi , foarte important, icrele!)şi bineînţeles, unul cu de toate. Cel mai afectat a fost vegetarianul pur tot pe motiv de osteoporoză instalată relativ repede şi cam greu de rezolvat medical. Am mai văzut un documentar despre cercetătorul care a descoperit beneficiile acizilor graşi omega 3 ( dar şi 6, 9). El a pornit de la dieta asiatică bazată pe peşte (şi alte animăluţe marine...).Era un tip pe la 60 de ani , zvelt, nu mai ştiu cum se numeşte... După vreo 3 luni constatase subţierea sângelui şi scăderea colesterolului;se simţea foarte bine. După alte câteva luni însă, a fost nevoit să sisteze experimentul pentru că timpul de coagulare se modificase dramatic şi era riscul ca, în caz de accident, să sângereze şi chiar să moară fără a mai putea fi ajutat.
    Apoi,am cunoscut pe cineva care a urmat dieta vegană şi după vreo 5-6 luni a fost nevoit să renunţe pentru că,deşi făcuse totul "ca la carte", îi scăzuse mult densitatea osoasă (în mod normal bărbaţii sunt mai puţin predispuşi la osteoporoză comparativ cu femeile!). Concluzia mea, motivată de aceste exemple, este că ar trebui să procedăm cu moderaţie în toate. Se poate muri de inaniţie tot aşa cum se poate muri de îmbuibare. Cele ce dăunează sănătăţii pot fi trecute pe o coală, cu liniuţă de la capăt şi nu e greu de respectat. Ceea ce ne dăunează dar suntem păcăliţi să mâncăm , ei...asta e anume facută pentru a ne ocupa mintea şi a ne provoca griji ( cuvântul "grijă" nu e normal! ; eu prefer "atenţie" şi dacă te gândeşti puţin, vei observa că are un alt aspect emoţional: nu te mai simţi un sălbatic hăituit ci un om cu judecată,responsabil).
    Postarea este foarte bună pentru că scoate în relief simbioza om-plantă . Condiţia obligatorie este să nu denaturăm plantele prin intervenţii nesăbuite.
    Sănătate şi spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am inteles nimic din comentariul lui Lyrics de mai sus... Niste documentare de care nu-si mai aduce aminte si niste cunostinte care erau sa moara din cauza hranei vegetale? Ce exemple sunt astea? Continutul postarii e riguros stiintific si face referiri la personalitati in domeniul nutritiei. Iar tanarul Gary Yourofsky e un exemplu viu al unei sanatati perfecte si al al unei vitalitati debordante. Sa stii, Lyrics ca multe studii sunt finantate sa iasa asa cum vor producatorii din industria carnii. Cat despre persoana careia i-a scazut densitatea osoasa din cauza vegetalelor, sa fim seriosi! Toate alimentele de origine animala creeaza aciditate in corp, pe care acesta trebuie s-o neutralizeze scotand calciul din oase. Deci e exact invers. Iar osteoporoza se mai face si din lipsa de miscare, nu din legume si fructe. Probabil ca esti mancator/mancatoare de carne si nu-ti convine ce citesti. Foarte bine, nu-ti impune nimeni nimic, postarea e doar informativa, dar nu vad de ce incerci sa confuzezi lumea cu exemple indoielnice din anturajul tau...

    RăspundețiȘtergere
  4. Toata stima catre activistul pentru drepturile animalelor Gary Yourofsky!Intradevar de oameni ca el are nevoie si Romania.
    Da recunosc:cine consuma cumpatat carne bio nu o sa aibe probleme de sanatate.DAR e mult mai avantajos veganismul sau ovo vegetarianismul sau cu cumpatare si consumul de lactate bie ,decat consumul de carne atata timp cat respecti drepturile la viata a unor fiinte si respecti mediul.Ca stim ce efecte dezastruoase are industria carni asupra mediului.
    Complectez cu articolul meu,unde demistific niste aberatii periculoase impotriva vegetarienilor scrise ori de un frustrat care se simte in vina,ca doar acela ataca pe vegani sau vegetarieni care se simte in vina sau e platit de corporatiile carnivorilor:
    http://armonizarecunatura.blogspot.ro/2012/07/nutritie-avansata-sauaberatiile.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *