Setea de bani + VIDEO (RO)

-->

SETEA DE BANI

Motto: Niciodată nu se stinge setea de a avea cât mai mult, niciodată această sete nu este potolită; te chinuie dorinţa de a spori avutul tău, așa cum te chinuie și teama de a nu-l pierde. Cicero


CE S-A ÎNTÂMPLAT CU OPT DINTRE CEI MAI BOGAȚI OAMENI AI LUMII?

În anul 1923, opt dintre cei mai bogați oameni din lume s-au întâlnit într-un cadru organizat. La vremea respectivă întâlnirea lor a fost puternic mediatizată. S-a estimat atunci că averea lor combinată depășea averea guvernului Statelor Unite. Prin urmare, acești oameni știau cum să-și câștige existența, făcând foarte mulți bani.

Să-i vedem 25 de ani mai târziu:

1. Președintele celei mai mari companii de producere a oțelului, Charles M. Schwab, a murit falit.
2. Președintele celei mai mari companii de gaze, Howard Hubson, a murit într-un azil de nebuni.
3. Unul din cei mai mari comercianți de bunuri de larg consum, Arthur Cutton, a murit insolvent.
4. Președintele Bursei din New York, Richard Whitney, a fost condamnat și a ispășit 3 ani și 4 luni în închisoarea Sing Sing, fiind ulterior eliberat condiționat.
5. Membrul Cabinetului Prezidențial al SUA, Albert Fall, a fost condamnat cu suspendare.
6. Cel mai mare „urs” al Wall Street-ului, Jessie Livermore, s-a sinucis.
7. Președintele celui mai mare monopol din lume, Ivar Kreuger, s-a sinucis.
8. Președintele Băncii Reglementelor Internaționale, Leon Fraser, s-a sinucis.


Așadar, ce s-a întâmplat între timp? Unde au greșit acești oameni? E clar că au reușit ceea ce mulți nu sunt în stare: să facă foarte, foarte mulți bani. Au devenit extrem de bogați. Aceasta le permitea să ducă o viață total lipsită de griji, într-o bunăstare la care mulți dintre noi aspiră, dar pe care n-o ating niciodată. Și atunci, ce le-a lipsit? De ce nu s-au putut opri? Adevărul este că, pe cât de pricepuți au fost în a face bani, pe atât de ignoranți au fost în a-și face propria viață. I-a urmărit un singur gând: să facă bani. Banii au devenit pentru ei singurul scop în viață. E adevărat că banii îți asigură bunăstare și statut social. Îți asigură adăpostul, hrana zilnică, îmbrăcămintea, sănătatea. Dar banii nu sunt decât un mijloc de schimb pentru a obține toate acestea. Ei bine, acești opt bogați ai planetei și-au făcut din bani un scop în sine. Nu știm dacă aceasta a fost consecința unor frustrări acumulate din copilărie sau influența societății capitaliste în care au trăit. Poate chiar amândouă. Adevărul e că nimeni nu ne învață cum să trăim și ce să prețuim mai mult. De aceea vedem astăzi atâția oameni prinși în capcana business-ului, neglijându-și familia, prietenii, sănătatea, propria fericire. Ce le-am putea spune acestor oameni? Poporul nostru are o vorbă care face mai mult decât o mie de cuvinte: Nu râvni prea mult, ca să te poţi bucura de ce ai.

Iată și o mică perlă de înțelepciune orientală: Pentru a înainta, un vapor are nevoie de apă. Fără apă, nu poate face nimic. Totuși, dacă aceeași apă intră în vapor, acesta începe să aibă probleme și riscă să se scufunde. Tot așa și noi, oamenii, trăim într-un mediu în care câștigul financiar este o necesitate vitală. Fără bani, n-am mai putea merge înainte. Dar să nu lăsăm banii să ne intre și în suflet. Să nu lăsăm ceva care este doar un mijloc de trai să devină un lanț greu, o capcană și un mijloc pentru propria distrugere. Să ne distanțăm un moment de toate și să ne punem întrebarea: Oare a intrat apa și în vaporul meu?

Citeam de curând că, în urma unui studiu efectuat de... cine altcineva decât specialiștii britanici, Costa Rica se află în fruntea țărilor cu cei mai fericiți locuitori de pe planetă. Studiul a fost inițiat de fundația NEF (New Economics Foundation) și s-a desfășurat în 143 de țări, care cuprind 99% din populația planetei. În mod surprinzător, în clasificarea finală, 9 din primele 10 locuri au fost ocupate de țări latino-americane. Acestea au avut cele mai mari procente de locuitori care s-au declarat fericiți și mulțumiți cu viața lor. În Costa Rica, grație unor politici de mediu foarte eficiente (99% din energia țării provine din resurse regenerabile!) speranța de viață este de 78,5 ani (mai mare decât în SUA), iar 85% dintre locuitori se declară satisfăcuți de viața pe care o duc. Autorii studiului sunt de părere că politica democratică, bogăția patrimoniului natural, legăturile familiale și sociale solide, echilibrul între viața personală și cea socială sunt factorii care contribuie la această viziune optimistă asupra vieții. Pe locul al 2-lea s-a aflat Republica Dominicană, iar pe locul al 3-lea, Jamaica. V-ați fi așteptat la așa ceva? În schimb, multe dintre țările occidentale dezvoltate au avut scoruri neașteptat de mici: Marea Britanie s-a clasat pe locul 74, iar Statele Unite pe locul 114! Vă reamintesc că numărul total al țărilor anchetate a fost 143. Cât despre noi, românii, să nu mai aud pe nimeni că vrea să emigreze! I-am surclasat pe americani cu 44 de locuri. Ocupăm locul 70 în acest studiu...

Dacă banii n-ar mai conta... (RO)

-->

Comentarii

  1. Pare simplu, dar totusi e al naibii de greu !Se poate numi mai degraba supravieturire ,decat viata .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *