Osteoporoza - o boală care n-ar trebui să existe + VIDEO

-->

OSTEOPOROZA

– O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE –

Raymond Francis

Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să existe. Ea poate fi foarte ușor prevenită și tratată, dar iată cum stă situația: Statele Unite au cea mai înaltă rată a osteoporozei din lume. Această boală omoară anual mai multe femei decât cancerul uterin, cervical și de sân la un loc. Anul trecut, 25 de milioane de americani au fost diagnosticați cu osteoporoză, și s-a estimat că 9 din 10 au densitatea osoasă sub cea optimă. Chiar și unii tineri atleți profesioniști trebuie să-și întrerupă cariera din cauza osteoporozei. Dar așa ceva n-ar trebui să se întâmple. 

 
Literal, „osteoporoză” înseamnă „oase poroase”, adică o slăbire a rezistenței oaselor prin pierdere de masă osoasă, ceea ce le face susceptibile de fracturi. Această boală cu consecințe devastatoare, foarte răspândită în lumea civilizată, este una tăcută, lipsită de simptome, și care-i afectează atât pe bărbați, cât și pe femei.

În fiecare an, în Statele Unite se înregistrează peste 1,5 milioane de fracturi cauzate de osteoporoză, din care în jur de 280.000 sunt fracturi de șold. 25% dintre acești oameni nu vor mai fi capabili să se deplaseze autonom, 25% vor ajunge în sanatorii și 25% vor muri într-un interval de 3 luni, din cauza unor afecțiuni legate de fractură, așa cum s-a întâmplat cu actrița Eva Gabor. În același timp, ca orice altă boală degenerativă, osteoporoza este extrem de rară la populațiile native care au o alimentație tradițională, bazată pe plante.

Dacă din nu știu ce motiv ciudat vreți să faceți osteoporoză, aveți toate șansele să reușiți. Oricine poate să facă osteoporoză, dacă este dispus să investească timp și bani. Căci trebuie să vă previn că osteoporoza nu este ieftină și nu se instalează rapid. Trebuie să fii dispus să cumperi ingrediente scumpe, precum carne, lactate și băuturi carbogazoase și să ai răbdarea să te ții de acest program. Nu e chiar floare la ureche să reușești să îmbolnăvești un organism uman...

Osul este un țesut viu. El crește, se perfecționează și se reînnoiește singur pe parcursul vieții. În fiecare an, corpul nostru înlocuiește cca 20% masă osoasă. E normal să pierdem ceva masă osoasă pe măsură ce îmbătrânim, dar dacă ne-am îngrijit să ne construim oase puternice în tinerețe, această pierdere nu va conta. Osteoporoza se instalează atunci când pierderea este accelerată: fie dispare prea multă masă osoasă, fie se formează prea puțină.

Iată ce puteți face ca să grăbiți pierderea de masă osoasă: adoptați o dietă bazată pe multă carne, produse lactate, zahăr, sare, fosfor și cafea și, în același timp, feriți-vă pe cât posibil de fructele și legumele crude și de cerealele integrale. În completare, mișcați-vă cât mai puțin. Cu alte cuvinte, faceți ceea ce fac cei mai mulți oameni. Și acum să intrăm puțin în detalii în ceea ce privește cauzele pierderii de masă osoasă:

- Carnea slăbește rezistența oaselor. Americanii mănâncă prea multe proteine și cam 70% dintre acestea provin din surse animale. Noi consumăm în medie 100 g/zi, ceea ce înseamnă mult mai mult decât avem nevoie. Populațiile sănătoase consumă 20-40 g/zi și mai puțin de 10% dintre acestea sunt proteine de origine animală. Restul sunt proteine din plante, ceea ce este fundamental diferit. Proteinele animale se metabolizează în corpul nostru în acizi puternici, numiți acid sulfuric și acid fosforic. Ca să neutralizeze acești acizi, corpul nostru folosește calciul din oase. De fapt, dacă aveți o dietă zilnică bazată pe proteină animală, nu mai contează cât calciu consumați, căci tot veți pierde masă osoasă. Eschimoșii din Alaska au cea mai mare rată a osteoporozei din lume. Asta, pentru că ei consumă de două ori mai multă proteină decât noi și exclusiv proteină animală. Ei consumă, de asemenea, de două ori mai mult calciu decât noi, dar asta nu-i ajută cu nimic. Proteina în exces este de vină.


- Produsele lactate sunt un alt contributor important la pierderea de masă osoasă. Americanii reprezintă 4% din populația globului și consumă mai multe lactate decât toți ceilalți 96% la un loc. Pornind de la această realitate, să gândim logic: dacă laptele ar fi bun pentru oasele noastre, atunci am avea cele mai puternice oase din lume, nu? De fapt, deși laptele de vacă are de patru ori mai mult calciu decât cel uman, noi, oamenii, absorbim mai mult calciu din laptele uman. Calciul din laptele de vacă nu este biodisponibil pentru noi. În plus, laptele de vacă are foarte multă proteină, care ne fură calciul din oase. Laptele de vacă este sărac în magneziu, element necesar pentru utilizarea calciului de către organism. Ca rezultat al acestor factori, contrar credinței populare, lactatele promovează pierderea de masă osoasă. Hrănirea copiilor cu lapte de vacă are drept consecință o osatură slabă la vârsta adultă. 

- Zahărul rafinat provoacă, de asemenea, osteoporoză. Un american consumă, în medie, 70 kg de zahăr rafinat pe an, ceea ce este suficient să provoace daune serioase scheletului său. Zahărul este repede absorbit în organism, crescând imediat nivelul glucozei la nivel celular. Dar, deoarece nivelul de oxigen din celule nu crește, oxidarea zahărului este incompletă. Oxidarea parțială duce la formarea de acizi, care fură calciul din oase. Zahărul mai provoacă și pierderea de magneziu din organism, atât de necesar construirii oaselor.

- Sarea contribuie la pierderea de masă osoasă. În general, oamenii consumă sare în exces. Un consum de 5 g de sodiu pe zi duce la pierderea a 23 mg de calciu prin urină. Dacă aceste pierderi nu sunt înlocuite printr-o alimentație corectă, vom pierde anual 2,5% din schelet, ceea ce înseamnă 25% în 10 ani.         

- Excesul de fosfor duce la pierderea de masă osoasă prin reacția lui cu calciul, pentru a forma un compus insolubil. În felul acesta, absorbția calciului de către sistemul digestiv este inhibată. Fosforul scoate calciul din oase prin metabolizarea lui în acid fosforic, care trebuie neutralizat cu ajutorul calciului. Proteinele animale conțin fosfor în exces, ca și băuturile răcoritoare, în special cele de tip Cola, care conțin printre ingrediente acid fosforic.

- Cafeaua, fumatul, alcoolul în exces, steroizii și lipsa exercițiului fizic contribuie la pierderea de masă osoasă. Stilul de viață sedentar al omului modern duce la pierderi mari de calciu, prin urină și fecale. Exercițiul fizic, în special ridicarea de greutăți, crește densitatea osoasă și dă înapoi osteoporoza. Acest fapt a fost confirmat de un studiu desfășurat timp de 3 ani pe două grupuri de femei de vârsta a treia, unele sedentare și celelalte active.

Am vorbit până acum de primul mecanism care provoacă osteoporoza – pierderea de masă osoasă. Celălalt mecanism este formarea insuficientă de os nou. Carența anumitor vitamine și minerale inhibă acest proces natural. Calciul este ingredientul principal. S-a estimat că un american ingerează în medie 1.143 mg calciu pe zi. Având în vedere că doza recomandată este de 1.000-1.500 mg/zi, n-ar trebui să avem aici o problemă. Și totuși avem. Din cauza alimentației greșite, noi pierdem, de fapt, foarte mult din acest calciu prin urină, ceea ce face ca cele 1.143 mg/zi să fie insuficiente. În mod evident, cel mai inteligent lucru pe care l-am putea face ar fi să reducem pierderile și să creștem aportul de calciu biodisponibil. Cele mai bune surse de astfel de calciu sunt legumele verzi, între care campioanele sunt broccoli, sfecla elvețiană și kale (varza creață), urmate de cerealele integrale, păstăioasele și semințele de susan.

Corpului îi este imposibil să construiască un os fără magneziu. Acesta este indispensabil pentru numeroase reacții legate de formarea oaselor, printre care și conversia vitaminei D în forma ei bioactivă, care este necesară pentru absorbția calciului. Vitamina D este reglatorul principal pentru absorbția intestinală a calciului. Foarte mulți oameni în vârstă sunt deficienți în vitamina D pentru că evită să stea la soare. Vitamina D trebuie convertită în forma ei bioactivă, și pentru asta are nevoie de magneziu și de bor.

Manganul este necesar pentru mineralizarea osului și pentru sinteza matricei organice în cadrul căreia are loc calcifierea. Un studiu publicat de Science News a arătat că la femeile osteoporotice nivelul manganului era de numai 25% față de grupul de control. Acidul folic este și el parte din puzzle-ul osteoporozei, ca de altfel și vitamina K. Un studiu publicat în revista Clinical Endocrinology a descoperit că suplimentarea cu vitamina K reduce cu 15-50% pierderile de calciu prin urină la pacienții cu osteoporoză. Zincul, vitamina B6, vitamina C, stronțiul, siliciul și alți nutrienți sunt de asemenea jucători esențiali în păstrarea masei osoase.

După cum vedeți, metabolismul calciului este un proces foarte complex, care necesită cantități adecvate din foarte mulți nutrienți. Pentru a preveni cu succes osteoporoza sau pentru a o trata, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să reduceți pierderile de calciu. Aceasta înseamnă să tăiați din meniul dv. zilnic carnea și lactatele. Reduceți în general cantitatea de proteine și asigurați-vă că doar 10% dintre acestea sunt de origine animală. Reduceți drastic aportul de zahăr, sare, fosfor și cafeină. Consumați alimente bogate în nutrienți care contribuie la reînnoirea oaselor, cum ar fi: calciu, magneziu, mangan, bor, vitamina D etc. Cea mai bună cale de a vă menține sau a vă reconstrui un schelet puternic este să adoptați o alimentație preponderent vegetariană, constând într-o varietate de fructe și legume proaspete, cereale integrale și păstăioase, toate crescute organic. Pe lângă acestea, faceți zilnic mișcare. Osteoporoza este o boală creată de alimentația și de stilul de viață modern. Nimeni n-ar trebui să aibă această problemă.

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Vă sugerăm să citiți și celelalte articole ale acestui autor, grupate în categoria „Raymond Francis despre menținerea sănătății” de pe blogul nostru.

ZECE REGULI DE AUR PENTRU PROTEJAREA OASELOR

1. Faceți mișcare. Activitatea fizică menține densitatea oaselor, deoarece pune presiune pe ele.
2. Luați-vă calciul din surse bune: vegetale cu frunze verzi, soia, sardine, broccoli, nuci, alune și semințe. Laptele de vacă nu este o sursă bună de calciu, deoarece organismul nu-l poate absorbi.
3. Mâncați alimente care conțin Omega-3. Acești acizi grași se găsesc în cantitate mare în semințele de in și în peștii marini – somon, cod, halibut etc.
4. Renunțați la cafeină și alcool. Acestea scot calciul din oase și dezechilibrează balanța hormonală a organismului, ceea ce duce și la slăbirea oaselor.
5. Reduceți consumul de carne roșie. Aceasta împiedică absorbția calciului în organism.
6. Lăsați-vă de fumat. Fumatul afectează densitatea osoasă.
7. Mâncați nuci și migdale. Conțin magneziu, un element esențial care favorizează absorbția calciului în organism.
8. Expuneți-vă la soare cel puțin 15 minute în fiecare zi. Este cea mai bună cale de a obține vitamina D, care ajută la menținerea densității oaselor.
9. Mâncați semințe de floarea-soarelui. Conțin zinc, un element cheie pentru a avea oase tari.
10. Aveți grijă să nu vă lipsească din dietă alimentele care conțin vitaminele C și B6, bor, siliciu și acid folic. Aceste elemente vă construiesc oase puternice.

Dr. Călin Mărginean - Calciul


Partea 1 



Partea a 2-a



Partea a 3-a

-->

Comentarii

  1. Foarte bun articolul si adevarat in tot ceea ce contine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia acum am reusit sa il citesc. Este , intr-adevar, bun. Dar am observat ca spune despre fosfor ca extrage calciul pentru a-l converti in acid fosforic. din cate stiu eu acidul fosforic nu are in componenta Ca.
    Poate e vorba de o traducere fara verificare sau este vorba de folosirea calciului in proces, fara a-l converti propriu-zis in acid fosforic. Sau il converteste in fosat de calciu, ceea ce este de fapt o sare. Poate gresesc eu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laptele de vacă, lăudat pentru conținutul lui în calciu (real), conține în același timp de 4 ori mai mult fosfor decât calciu. Fosforul este acidifiant, prin urmare, acidifică mediul intern, care la om trebuie să fie ușor alcalin. Pentru a reveni la starea de alcalinitate, corpul se folosește de calciu, care, se știe, neutralizează aciditatea. Dar pe lângă faptul că folosește procentul de calciu deja ingerat o dată cu laptele (lactatele), îi mai trebuie cel puțin 3 procente ca să reechilibreze organismul, pe care le ia din rezerva lui internă, adică din oase. Așa se face că, de fapt, laptele și lactatele scot calciul din oase, ducând în timp la apariția osteoporozei. Raymond Francis s-a exprimat mai științific în prezentarea lui, dar aici a vrut să ajungă.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *