Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)

-->

CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE

Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă (durează săptămâni sau luni în șir și este cauzată de anumite boli sau un program de viață greșit) sau trecătoare (durează câteva nopți și este cauzată de o supărare sau un eveniment îngrijorător). Prin urmare, insomnia nu este boală în sine, ci doar un simptom al unei cauze ce trebuie îndepărtată. Dacă nu încercăm să identificăm această cauză și să o înlăturăm, sănătatea noastră va avea de suferit, deoarece sistemul imunitar va fi slăbit.


Principalele cauze care ne pot priva de un somn odihnitor și binefăcător sunt:
- O stare psihică proastă: neliniște, îngrijorare, supărare, frică, furie;
- O schimbare radicală în viață: mutarea într-o altă locuință sau localitate, schimbarea serviciului;
- Mediul ambiant: un pat incomod, zgomote, lumină, prea cald sau prea frig;
- Probleme de sănătate: hipertensiune, artrită, reumatism, boli de inimă, probleme digestive;
- Stil de viață dăunător: lipsă de mișcare, alimentație nesănătoasă, consum de cafea, alcool, fumat;
- Alte cauze: pastilele contraceptive și cele de slăbit.

Există însă și oameni care se plâng de insomnie acuzând faptul că nu pot dormi mai mult de 5 ore pe noapte. E adevărat că cei mai mulți dintre noi avem nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, dar să nu uităm că durata somnului este legată atât de propriul nostru bioritm, cât și de alimentație. Astfel, dacă ducem o viață sedentară, am înaintat în vârstă sau suntem vegetarieni, nevoia noastră de somn este mai mică (5-6 ore). Prin urmare, nu avem de ce să dăm fuga la doctor și să solicităm somnifere. Dacă însă nu ne încadrăm în niciuna dintre aceste categorii, e cazul să ne îngrijorăm și să ne luăm propriile măsuri, deoarece efectele somniferelor ne pot reduce drastic calitatea vieții: oboseală cronică, nervozitate, lipsa concentrării, randament slab la serviciu, pierderea memoriei, risc de accidente.

Așadar, ce putem face dacă nu ne putem odihni bine toată noaptea? În primul rând, să ne scoatem din cap ideea că altcineva ne poate rezolva problema. Medicii vor scăpa foarte ușor de noi – ne vor prescrie un somnifer sau un calmant. Acestea însă dau dependență, iar în timp, vom avea nevoie de doze tot mai mari pentru a-şi face efectul. Știind acest lucru, trebuie să ne rezolvăm singuri problema. Iată câteva sfaturi ușor de urmat, care ne vor ajuta să nu mai numărăm oi toată noaptea:

- Să ne trezim întotdeauna la aceeași oră. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem, de luni până duminică. Dacă, de pildă, avem o viață socială intensă și în week-end petrecem până târziu cu prietenii, este foarte important să ne sculăm tot la ora noastră obișnuită, chiar dacă am dormit mai puține ore în noaptea respectivă. Acesta este primul secret de a combate insomnia.

- Să facem mișcare 30 de minute pe zi. Ca să primim energie, trebuie să cheltuim energie. Oricât de obosiți ne-am simți după 8 ore de stat la birou, trebuie să punem corpul în mișcare. Totuși, nu trebuie să facem exerciții fizice seara târziu, pentru că temperatura corpului va fi prea mare pentru un somn de noapte bun.

- Să stăm la soare cel puțin 15 minute zilnic. Dacă plecăm dintr-un birou ca să intrăm într-o mașină sau o gură de metrou, și ne încheiem ziua în propria sufragerie, să nu ne mai mirăm că nu dormim bine toată noaptea. Ceasul nostru intern se folosește de lumina soarelui pentru a ne regla nivelul de energie. Lumina ne ține treji, în timp ce întunericul declanșează secreția de melatonină și ne induce starea de somn. Pentru un somn bun, trebuie să ieșim afară, la soare, sau măcar să tragem perdelele și să deschidem fereastra, ca să absorbim lumină solară.

- Să nu bem cafea, alcool sau ceai verde (conține cofeină) cu 6 ore înainte de culcare. Aceste băuturi întrerup ciclul normal al somnului. De asemenea, orice aliment sau băutură îndulcite cu zahăr trebuie evitate seara. În schimb, un pahar de suc de mere proaspăt stors ne va ajuta să adormim mai repede și să visăm frumos. Este un secret pe care puțini îl cunosc și care funcționează.

- Să ne lăsăm de fumat. Nicotina este un stimulent. Dependenții înrăiți pot chiar experimenta o scădere a nivelului de nicotină în organism, care le întrerupe somnul. Cartea lui Allen Carr,  În sfârșit, nefumător!,  i-a ajutat pe mulți să scape de acest obicei nociv.

- Să închidem televizorul sau calculatorul cu cel puțin o oră înainte de culcare. Dacă nu ținem cont de acest sfat, ne vom petrece cel puțin o oră răsucindu-ne în pat de pe o parte pe alta, în încercarea de a adormi.

- Să ne cumpărăm o saltea confortabilă. Ne petrecem o treime din viață în pat, așa că o saltea de calitate ar trebui să fie ultimul lucru la care să ne zgârcim.


- Să eliminăm din dormitor orice senzori care ne-ar putea perturba somnul. Camera de dormit trebuie să fie cufundată într-un întuneric total și ferită de orice zgomote (ticăitul ceasului, traficul de afară etc.). Dacă nu putem îndeplini aceste condiții, o mască de dormit și niște dopuri antifonare în urechi sunt soluții bune.

- Să ne aerisim dormitorul și să-l menținem la o temperatură potrivită. Un dormitor supraîncălzit și prost ventilat este rețeta sigură a stării de insomnie. Corpul adoarme cel mai repede și mai bine într-o cameră răcoroasă. Înainte de culcare, trebuie să deschidem fereastra și să lăsăm să intre aerul rece și oxigenul. Dacă simțim că ne e frig, e mai bine să punem încă o pătură pe noi, decât să dăm drumul la calorifer.

- Înainte de a adormi, să ne gândim la ceva plăcut și relaxant. Putem vizualiza un loc încântător în care am vrea să fim sau compania cuiva drag. În nici un caz nu e momentul să ne frământăm în legătură cu o situație dificilă, din care vrem să ieșim. Avem timp a doua zi.

- Dacă somnul nu vine, să facem ceva. Uneori, ni se poate întâmpla să nu adormim nici după o jumătate de oră. Poate fi vorba de gânduri negre care nu ne dau pace sau de o senzație ușoară de foame. În aceste cazuri, soluția este să citim dintr-o carte, să bem un pahar cu apă sau să mâncăm ceva ușor. Somnul va veni negreșit și ne vom scula a doua zi plini de energie, pregătiți să ne creăm realitatea pe care o dorim.

Iată și cinci alimente recomandate de Mike Adams pe site-ul său, Natural News care, mâncate în partea a doua a zilei, ne vor ajuta să dormim bine toată noaptea:

1. Migdalele - sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru a trata insomnia, deoarece sunt o sursă excelentă de magneziu, un relaxant natural, cu proprietăți antistres.
2. Cireșele - stimulează secreția de melatonină, hormonul produs de glanda pineală implicat în reglarea ritmului circadian (zi - noapte) al mamiferelor.
3. Bananele - sunt bogate în magneziu, potasiu și triptofan, magicul trio care îmbunătățește calitatea somnului. Triptofanul este precursorul celor doi neurotransmițători, serotonina și melatonina, care modulează somnul.
4. Valeriana - rădăcina acestei plante, sub formă de ceai sau tinctură, era folosită în Antichitate de către greci și romani pentru a induce somnul. Proprietățile ei sedative și anxiolitice (care înlătură anxietatea - starea de neliniște) au fost dovedite prin numeroase studii.
5. Ovăzul - sub formă de fulgi, germeni, tărâțe sau terci, este bogat în magneziu și potasiu, minerale cu proprietăți relaxante. Deși asociat de obicei cu micul dejun, ovăzul este un aliment foarte potrivit și pentru masa de seară.

Somn ușor!

Russell Foster - De ce dormim? (Why Do We Sleep?) (RO)

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *