Diamantul memorial + VIDEO


DIAMANTUL MEMORIAL

Sub deviza „Noi imortalizăm iubirea”, compania elvețiană Algordanza livrează diamante fabricate din cenușa persoanei dragi, în amintirea frumoasei vieți trăite împreună (algordanza  = „amintire” în retoromană, una dintre cele patru limbi naționale ale Elveției). Deoarece un diamant este veșnic, în acest fel original de comemorare, producătorii prețioaselor pietre dau un sens cu adevărat concret expresiei „a trece în eternitate”.


Ideea lui Rinaldo Willy, fondatorul și directorul companiei, s-a transformat repede într-o afacere de succes. Înființată cu 15 ani în urmă, compania Algordanza are în prezent reprezentanțe în 24 de țări (printre care și România, din august 2008 - http://www.algordanza.ro/) și a primit certificatul ISO de înaltă calitate pentru diamantele sale funerare, compuse exclusiv din cenușa persoanei iubite, rezultată în urma incinerării.


Cum este realizat acest diamant? Cenușa umană este mai întâi supusă unei presiuni și temperaturi foarte înalte, asemănătoare condițiilor naturale în care s-au format sub pământ diamantele naturale, cu milioane de ani în urmă. Apoi, materia cristalină rezultată este comprimată până în punctul în care se transformă în piatră prețioasă. „Fie că a fost creat de natură, fie de către om, într-o fabrică, un diamant este un diamant”, spune Rinaldo Willy.


În fiecare an, specialiștii companiei Algordanza procesează cenușa a 800-900 de oameni. Pentru sinteză, sunt necesare numai 500 de grame de cenuşă umană. Diferenţa se poate păstra sau, cine dorește, poate comanda până la patru diamante – ­atâtea se pot obţine din cenuşa unui decedat. După aproximativ 3 luni, cenușa decedatului este transformată în diamant, care este șlefuit cu măiestrie și prezentat într-o casetă sau montat ca bijuterie. Diamantele rezultate din cenușa umană au de obicei o nuanță albăstruie, datorată conținutului în elementul bor, care intră în compoziția oaselor umane. Nuanța finală nu este însă niciodată aceeași, ea variind în funcție de chimia persoanei decedate. Uneori, diamantele rezultate pot fi gri, galbene sau chiar albe, ceea ce dovedește că fiecare ființă este diferită și unică în felul ei.


După sintetizare, diamantul brut este tăiat, fațetat și lustruit, conform dorinței clientului. Astfel, diamantul poate fi expus într-o casetă transparentă, sau poate fi purtat sub formă de pandantiv, inel, broșă etc. De asemenea, cu ajutorul laserului, pe el se poate grava o inscripție de până la 75 de caractere. Textul gravat conține numele persoanei, data morții și câteva cuvinte care o definesc. Inscripția poate fi citită numai cu lupa.


Cine comandă aceste diamante și cât sunt dispuși clienții să plătească? Majoritatea clienților companiei Algordanza sunt rude ale decedaților, dar există și persoane care își plănuiesc singure, încă din timpul vieții, să fie transformate în diamante după ce vor trece în lumea celor drepți. Domnul Willy spune că 25% dintre clienții săi sunt japonezi. Cât despre preț, acesta este cuprins între 2.000 și 20.000 de Euro, în funcție de mărime, calitate, model sau montură, ceea ce acoperă costurile tehnologiei înalte, similară celei folosite în laboratoarele de diamante sintetice, ale prelucrării ulterioare și ale expediției. De menționat este și faptul că există clienți care vor să prefacă în diamante cenușa animalelor lor de companie.

De ce aleg unii oameni diamantul funerar atunci când se despart de o ființă dragă? Dl. Rinaldo Willy explică: Pentru că este cel mai personal și mai empatic mod de a-ți lua rămas bun de la aceasta și o formă de consolare după pierderea suferită. Pentru că unii oameni suportă greu ideea că ființa iubită putrezește în pământ. Pentru că este o alternativă mult mai bună la morminte, cavouri, monumente funerare sau urne. În iureșul vieții moderne, cu tendința crescândă de globalizare și mobilitate a forței de muncă, este din ce în ce mai dificil să îngrijești și să vizitezi un mormânt tradițional. În schimb, un diamant memorial îți oferă o continuare a legăturii cu cel drag, posibilitatea de a te afla tot timpul în compania spiritului lui. Mai mult, acest diamant este veșnic și poate fi transmis din generație în generație. În acest fel, amintirea persoanei respective nu se va stinge niciodată.

Nu după mult timp, originala idee a firmei Algordanza a trecut oceanul. Astfel, în prezent, compania LifeGem face față cu greu solicitărilor americanilor, care sunt încântați de această opțiune. Numai în anul 2007 profitul companiei a fost de 7,5 milioane de dolari, ceea ce i-a determinat pe patroni să reducă prețurile, câștigând astfel și mai mulți clienți. LifeGem sunt cei care au creat din părul lui Beethoven, vedeta canină a filmului cu același nume, trei frumoase diamante care au fost licitate la acțiuni de strângere de fonduri pentru ajutorarea copiilor defavorizați și a familiilor soldaților uciși în războaiele purtate de Statele Unite în Orient.

Cosmin Bodrean este partenerul companiei Algordanza pentru România. Iată ce spune el despre implicarea în această afacere: „Mi-a plăcut această idee, pentru că ea conţine mult respect şi multă dragoste pentru cei plecaţi. Ce poate fi mai frumos, atunci când ţi se rupe sufletul de moartea cuiva drag, decât să-l păstrezi pe cel pierdut într-un diamant, într-o bijuterie?” Dacă v-am dat idei cu acest articol, puteți lua legătura cu Cosmin Bodrean pe Facebook.

Algordanza Memorial Diamonds



Comentarii

  1. Si ce garanție avem că acel diamant a fost obținut chiar din cenușa predată de cel ce l-a comandat. Li se pot oferi diamante din diverse surse, care să nu aibă nicio legătură cu cenușa rudei decedate. Atenție sporită ! Miroase a escrocherie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elvețieni escroci? Cred că nici dacă vine sfârșitul lumii n-ai să vezi așa ceva.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *