Inchiziția farmacratică + documentar (RO)


INCHIZIȚIA FARMACRATICĂ

„Inchiziția farmacratică” este un documentar produs de Gnostic Media, care demonstrează prin imagini și argumente logice că, de fapt, toată mitologia, simbolismul, povestea lui Iisus și tradițiile legate de creștinism au la bază două practici: astrologia și șamanismul. Majoritatea informațiilor prezentate în film se bazează pe cercetările arheologului John Marco Allegro (1923-1988). Acesta a fost unul din specialiștii desemnați să traducă Manuscrisele de la Marea Moartă, o serie de texte ebraice străvechi (250 î.e.n.-70 e.n.) care au aparținut sectei esenienilor, și care au fost descoperite în grotele din Qumram, lângă Marea Moartă, între anii 1947 și 1956.


Ceea ce-l deosebea pe Allegro de colegii săi era faptul că era agnostic, deci nu aparținea Bisericii Catolice. În consecință, el a dezvoltat teorii și interpretări libere de dogma bisericii. Rezultatul a fost ideea conform căreia Iisus este, de fapt, personificarea unei ciuperci sacre, care dinamizează psihicul. Mai precis, Allegro a argumentat că toată simbolistica și mitologia care-l înconjoară pe Iisus Hristos este legată de ciuperca Amanita muscaria („muscarița” sau „pălăria șarpelui”), o ciupercă roșie cu puncte albe, care apare frecvent în imagini ce reprezintă sărbătoarea Crăciunului. În urma studierii Manuscriselor de la Marea Moartă, Allegro a publicat mai multe de articole și cărți, printre care și The Sacred Mushroom and the Cross (Ciuperca sacră și crucea), carte care i-a adus faimă și notorietate, dar care, în același timp, i-a distrus cariera.

Ulterior, simbolismul ciupercii Amanita a fost analizat în foarte multe lucrări. Astfel, cercetătorul Carl de Borhegyi publică în 2010 studiul Mushroom Symbolism in Pre-Columbian Art (Simbolismul ciupercii în arta pre-columbiană), în care prezintă dovezi arheologice și istorice că ciuperca Amanita era considerată sacră și venerată ca zeitate de către populațiile Americii Centrale (foto jos), fiind mai târziu „ascunsă la vedere” în arta și simbolurile religiilor creștine.


Un alt cercetător asiduu al legăturii dintre ciupercile Amanita, care determină trezirea conștiinței, și simbolismul acestora, ascuns în reprezentările religiei catolice, este James Arthur, care în 2003 își publică rezultatul cercetărilor în lucrarea Mushrooms and Mankind: The Impact of Mushrooms on Human Consciousness and Religion (Ciupercile și omenirea. Impactul ciupercilor asupra conștiinței umane și religiei). O prelegere interesantă ținută de autor pe tema cărții sale puteți urmări aici.

Aceeași temă este dezvoltată și de John A. Rush, profesor de antropologie la Colegiul Sierra din Rocklin, California, care în 2011 publică studiul The Mushroom in Christian Art (Ciuperca în arta creștină), în care susține cu argumente și dovezi că Iisus nu a existat ca figură istorică, ci întruchipează ciuperca sacră Amanita muscaria, iar capii religiei creștine dețin secrete care sunt încifrate simbolic în scrierile și reprezentările artei religioase.

În sfârșit, cea mai recent apărută carte care abordează acest subiect incitant este The Origins of Religion (Originea religiei) o disertație despre mana divină a evreilor antici și Euharistia Bisericii Catolice - sângele și trupul lui Hristos, ca referiri la ciupercile sacre. Cartea a fost publicată în ianuarie 2014 și aparține, surprinzător, chiar unei fețe bisericești, reverendul Nicklas B. Failla. Autorul afirmă că sărbători precum Crăciunul, Paștele, Sfânta Comuniune și căsătoria își au rădăcinile în trăirile experimentate în urma consumării unor ciuperci sacre, care conțin psilocibină. Cartea aruncă o privire asupra miturilor, artei și poveștilor legate de religiile moderne și dezvăluie modul în care orice om obișnuit poate comunica în mod direct cu divinitatea.

Cu mii de ani în urmă, în erele pre-monarhice, substanțele psihedelice erau cunoscute de oamenii din foarte multe culturi și respectate pentru puterea lor de a face posibile experiențe spirituale autentice, la prima mână, fără vreun intermediar. Uneori, tot tribul ingera substanța în cadrul unor ritualuri de inițiere, de vindecare sau de luare a unor decizii importante. În privința acestor practici, Amanita muscaria are și ea o lungă istorie. Șamanismul din regiunile arctice ale Siberiei și Americii de Nord era strâns legat de utilizarea acestei ciuperci, apreciată pentru proprietățile ei psihoactive. Șamanii inuiţi obișnuiau să ingereze Amanita în cadrul ceremoniilor de reînnoire anuală, care aveau loc în timpul iernii. Primul efect era un somn adânc, asemănător comei. Când se trezeau, drogul le stimula sistemul muscular în așa măsură, încât cel mai mic efort avea rezultate spectaculoase. Efectul asupra animalelor era asemănător și, prin tradiție, un ren drogat cu această ciupercă îl păzea pe șaman în timpul ritualului. Astfel, misionarii creștini ajunși în Laponia au găsit aici un mit păgân despre reni care puteau zbura. De la această presupusă abilitate la povestea saniei lui Moș Crăciun, trasă de reni zburători, n-a mai fost decât un pas. Aceasta este originea legendei despre sania zburătoare, iar culorile costumului moșului provin de la culorile pălăriei ciupercii. Interesant este că, în prezent, inuiţii încă mai împrăștie ciupercile în zăpadă, pentru a strânge renii laolaltă.

Că folosirea șamanică a acestei ciuperci ar fi putut influența creștinismul, poate pentru unii nu este o noutate, dar ideea că Iisus reprezintă, de fapt, chiar ciuperca Amanita muscaria și nu o figură istorică este, probabil, o surpriză pentru majoritatea oamenilor. Acest film documentar vine cu argumente interesante și logice, pentru a arăta legătura dintre mitul lui Iisus și ciupercile care conțin psilocibină (substanța halucinogenă din ciupercă), trecând prin simbolistica creștină, iconografie și imagistică. Dacă cineva analizează cu atenție simbolurile Bisericii Catolice, nu poate să nu remarce că imaginea Amanitei apare pe îmbrăcămintea papilor și a cardinalilor, pe fresce și în arhitectura bisericilor. Mituri, cum ar fi cel al Sfântului Graal, par să respecte același simbolism. Într-adevăr, atunci când vezi reprezentarea cu ochii tăi, legătura cu ciuperca Amanita muscaria devine evidentă și greu de combătut.

Chiar și Moș Crăciun este asociat cu Amanita în acest film. Aici, elful cel bătrân și vesel este prezentat în contextul șamanismului nord european, unde, conform tradiției, șamanul își usucă ciupercile Amanita într-un brad (simbolistica globurilor) și apoi își vizitează apropiații din comunitate intrând pe horn (ca un fum... adică prin intermediul fumatului acestei ciuperci) pentru a aduce oamenilor darul ciupercii – trăirea spirituală, extatică.


Pe lângă influența șamanică asupra creștinismului, în film este cercetată și relația dintre astronomie, astrologie și mitul cristic. Sunt aduse argumente care ne fac să înțelegem corespondența dintre mitul lui Hristos, configurația cerului în timpul solstițiului de iarnă și erele zodiacale, demonstrându-se grafic cum povești ca cea a stelei strălucitoare care i-a ghidat pe cei trei magi, sau moartea și învierea lui Iisus, se corelează foarte bine cu ceea ce se cunoștea înainte despre cerul nopții și schimbarea anotimpurilor.


În final, documentarul „Inchiziția farmacratică” pune la îndoială multe dintre presupunerile și credințele pe care le avem despre creștinism și figurile lui centrale, oferindu-ne dovezi că lucrurile nu sunt chiar așa cum par să fie în interiorul acestei religii, ceea ce ne face să ne punem o serie de întrebări: Dacă ceea ce se prezintă în acest film este adevărat, oare Biserica încă mai folosește Amanita în secret? Au ținut cei de la vârful puterii clericale acest secret timp de 2000 de ani? Există oare o conspirație la vârful puterii bisericești de a se ascunde adevărata identitate a lui Iisus?

Termenul „farmacratic” este creat de realizatorii filmului și este o combinație dintre farma =  farmacologie și kratos = putere, în limba greacă. În contextul filmului, semnificația titlului este legată de persecuția Bisericii Catolice împotriva religiilor arhaice, bazate pe ingestia de plante psihotrope care ofereau indivizilor accesul la stări de conștiință modificată. Această persecuție a atins punctul culminant în Evul Mediu, prin vânătoarea de vrăjitoare și arderea lor pe rug, persecuție care continuă și astăzi, într-o formă schimbată, cea a Statului farmacratic, sub pretextul sănătății publice și al „războiului împotriva drogurilor”. 

Surse:

Inchiziția farmacratică (RO)


Comentarii

  1. Nu stiam teoria, n-am citit niciodata asa ceva. Dar daca are vreun sambure de adevar inseamna ca suntem tampiti de-a dreptul. Ca specie vorbesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai vizionat filmul cred ca te-ai lamurit ca nu e o simpla teorie ci un fapt demonstrat. In cazul asta poti sa ne explici de ce noi ca specie suntem tampiti?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *