Ce nu știați despre unii președinți americani + slideshow




CE NU ȘTIAȚI DESPRE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI

Abraham Lincoln (1809-1865) era în tinerețe un adversar de temut pe ringul de wrestling (lupte libere), ajungând chiar în Wrestling Hall of Fame (Galeria celebrităților wrestling-ului). De fapt, întreaga lui viață poate fi considerată un model de tenacitate:
A eşuat în afaceri la vârsta de 21 de ani.
A fost învins în alegerile legislative la vârsta de 22 de ani.
A eşuat din nou în afaceri la vârsta de 24 de ani.
A fost copleşit de moartea iubitei lui la vârsta de 26 de ani.
A avut o cădere nervoasă la vârsta de 27 de ani.
A pierdut în alegerile pentru Congres la 34 de ani.
A pierdut în alegerile pentru Congres la 36 de ani.
A pierdut în alegerile pentru Senat la 45 de ani.
A ratat postul de vicepreşedinte la 47 de ani.
A pierdut în alegerile pentru Senat la 49 de ani.
A fost ales preşedintele Statelor Unite la vârsta de 52 de ani.

John Tyler (1790-1862) fost primul vicepreședinte care a ocupat funcția ca urmare a decesului președintelui în funcție. A avut două soții și 15 copii, mai mulți decât oricare alt președinte. Cu prima soție a avut 8 copii, iar cu a doua, 7. Doi dintre nepoții săi mai trăiesc și astăzi.

Franklin Pierce (1804-1869) a fost arestat în timpul mandatului său de președinte pentru că a trecut cu calul peste o femeie. Ulterior, acuzația a fost retrasă, din lipsă de probe. A avut trei băieți, care au murit toți de mici – primul la 3 zile, al doilea la 4 ani, iar al treilea la 12 ani.

Andrew Johnson (1808-1875) era în 1865 vicepreședintele Statelor Unite și l-a succedat la președinție pe Abraham Lincoln, după ce acesta a fost asasinat. Născut într-o familie săracă, în tinerețea sa a lucrat ca ucenic într-un atelier de croitorie. Ca președinte, el a continuat să-și facă singur costumele.

James Buchanan (1791-1868) a fost singurul președinte necăsătorit... deoarece era gay. Într-o scrisoare din 13 mai 1844, adresată unei doamne Roosevelt, el își descria deteriorarea vieții personale după ce marea lui iubire, William Rufus King, senator de Alabama, plecase la Paris ca ambasador. Buchanan obișnuia să cumpere sclavi din Washington D.C. și să-i elibereze discret în Pennsylvania, statul în care se născuse.

Rutherford B. Hayes (1822-1893) a fost singurul președinte rănit în Războiul Civil, și nu o dată, ci de patru ori. Patru cai au fost împușcați în timp ce-i călărea. Hayes credea într-un guvern meritocratic. A pledat pentru drepturi egale tuturor cetățenilor, indiferent de rasă, și pentru emanciparea acestora prin educație.

Harry S. Truman (1884-1972) și-a început mandatul de președinte cu câteva săptămâni înainte ca Japonia să capituleze în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cel care a ordonat utilizarea bombei atomice împotriva Japoniei, decizie rămasă până astăzi controversată. Litera „S” din numele său nu înseamnă nimic. După naștere, timp de o lună, părinții lui nu s-au putut hotărî asupra celui de-al doilea nume, așa că au convenit ca numele complet să conțină un „S”, în onoarea celor doi bunici, după mamă și după tată: Solomon Young și Anderson Shipp Truman.

William Taft (1857-1930), cunoscut și sub porecla Big Bill (Marele Bill), a fost cel mai gras președinte american, cântărind cca 160 de kilograme la 1,82 m înălțime. Multă vreme s-a luptat cu kilogramele în exces și cu afecțiunile legate de obezitate. Se spune că, la un moment dat, a rămas înțepenit în cada de baie și a trebuit să-și cheme consilierii ca să-l extragă de acolo. În urma acestui incident, a comandat o cadă nouă, de dimensiuni apreciabile: avea 2,10 m lungime, cântărea o tonă şi putea găzdui patru bărbaţi de statură mijlocie.

Herbert Clark Hoover (1874-1964), de profesie inginer minier, a fost un umanitarist și un administrator de excepție. Era de părere că ingineria poate oferi soluții la toate problemele sociale. Din păcate, poziția sa a fost zdruncinată de Marea criză economică, declanșată în timpul președinției sale. La vârsta de 2 ani a contractat o bronșită în formă gravă și în mod sigur ar fi murit, dacă unchiul său nu s-ar fi aflat lângă el, reușind să-l resusciteze. În timpul mandatului de președinte, fiul său deținea ca animale de companie doi aligatori, cărora li se permitea ca din când în când să se plimbe liberi prin Casa Albă.

Chester Alan Arthur (1829-1886) a fost cel de-al 21-lea președinte al Statelor Unite. Realizarea sa cea mai importantă a fost promulgarea legii cunoscută ca „Pendleton Act”, care i-a atras supranumele de „Părintele serviciului civil”. Era recunoscut pentru ținuta sa întotdeauna impecabilă, motiv pentru care i se mai spunea și „Elegantul Arthur”. În ultima lui zi de mandat, patru femei s-au oferit să-i devină soții.

James Garfield (1831-1881) a servit în cea mai înaltă funcție a statului american doar 6 luni și 15 zile, fiind al doilea președinte american asasinat. A fost împușcat de un avocat dement, pe nume Charles Julius Guiteau. Garfield era un avid cititor de cărți, deținând o bibliotecă de 3000 de volume, între care se regăseau Horațiu, Shakespeare, Goethe, Tennyson. În 1876 și-a arătat cunoștințele de matematică, demonstrând teorema lui Pitagora cu ajutorul trapezului. Dar Garfield avea și alte abilități: nu numai că era ambidextru, dar putea să scrie, în același timp, cu o mână în latină și cu cealaltă în greacă. A fost primul președinte care a vorbit la telefon. Când vorbea cu Graham Bell, care se afla la 13 mile depărtare, îi spunea: „Te rog, vorbește mai încet!”.

Benjamin Harrison (1833-1901) a fost primul președinte care a beneficiat de electricitate la Casa Albă. Totuși, îi era atât de frică să nu se electrocuteze, încât nu atingea niciodată întrerupătoarele.

Calvin Coolidge (1872-1933) a reușit să redea cetățenilor americani încrederea în Casa Albă, după scandalurile din timpul predecesorilor săi, astfel încât, la încheierea mandatului, se bucura încă de o mare popularitate. Ca președinte, obișnuia ca din când în când să apese toate butoanele din Biroul Oval, după care să se ascundă, ca să vadă câți dintre angajații lui mai erau la lucru.

Theodore Roosevelt (1858-1919) a devenit președinte în urma asasinării președintelui William McKinley și a servit două mandate, între anii 1901 și 1909. A depus jurământul la 42 de ani, rămânând până astăzi cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite. A fost primul preşedinte care a mers cu automobilul, a zburat cu avionul, s-a scufundat cu submarinul şi a călătorit în afara Statelor Unite în timpul mandatului. Pe 14 octombrie 1912 se afla în campanie electorală pentru încă un mandat, în Milwaukee, Wisconsin, ținând un discurs, când John Schrank, un newyorkez cu mintea rătăcită, l-a împușcat. Glonțul a trecut însă prin tocul de ochelari, astfel că nu i-a provocat o rană adâncă. Roosevelt a continuat să-și țină discursul în fața mulțimii uimite: „Nu știu dacă v-ați dat seama, dar tocmai am fost împușcat. Pe cuvântul meu dacă-mi pasă!”. Roosevelt și-a încheiat speech-ul după 90 de minute, cu glonțul încă înfipt în piept.

George Herbert Walker Bush (n. 1924) zbura deasupra Japoniei pe 2 septembrie 1944, când avionul său a fost doborât în Pacific. Bush și un membru al echipajului au reușit să sară din avion la timp, dar parașuta celuilalt nu a funcționat, și bărbatul și-a pierdut viața. În cele din urmă, Bush Senior a fost salvat de un submarin aflat în largul coastelor insulei Chichi-jima.

William McKinley (1843-1901) își punea întotdeauna o garoafă roșie la rever, încredințat fiind că-i poartă noroc. În 1901, în timp ce dădea mâna cu oamenii adunați să-l întâmpine, a oferit floarea unei fetițe. Câteva secunde mai târziu a fost împușcat, murind după 8 zile.

Andrew Jackson (1767-1845) a fost al 7-lea președinte al Statelor Unite și a servit două mandate, între anii 1829 și 1837. Sub conducerea lui, în 1835, țara nu numai că nu avea datorii, ci avea chiar un plus de 440.000 de dolari, și asta în condițiile în care, la preluarea funcției, datoria SUA se ridica la 58,4 milioane de dolari. Tot în 1835 a avut loc și prima încercare de asasinat a unui președinte american în funcție. Richard Lawrence, un șomer de origine britanică, a tras în Jackson, dar pistolul nu a funcționat. A scos repede un al doilea pistol, dar nici acesta nu s-a descărcat. Atacatorul a fost arestat, iar pistoalele testate și retestate. De fiecare dată au funcționat perfect! La vremea respectivă, mulți americani au fost convinși că Jackson a fost protejat de aceeași „providență” care proteja tânăra națiune. Andrew Jackson avea reputația unui dur și a fost implicat în numeroase dueluri, cele mai multe fiind pentru a apăra onoarea soției sale.

Thomas Woodrow Wilson (1856-1924) a fost un prezbiterian devotat, un bun istoric și un specialist în științe politice. Contribuția lui la crearea Sistemului Federal de Rezerve (FED) a fost esențială, iar chipul lui a fost pus pe bancnota de 100.000 de dolari, pe care foarte puțini au ținut-o în mână. Bancnota a fost emisă pentru schimburile dintre filialele FED, dar a ieșit din uz odată cu inventarea transferurilor electronice. La câțiva ani după aprobarea înființări FED, Wilson a realizat greşeala enormă pe care a făcut-o: „Sunt cel mai nefericit om. Fără să vreau, mi-am ruinat ţara. O mare putere industrială este controlată acum de sistemul său de credit. Acum, dezvoltarea ţării şi toate activităţile noastre sunt în mâinile câtorva oameni”, îşi exprima el regretul. Restul... e istorie. 

Pe aceeași temă, citiți și „Coincidențe stranii legate de unii președinți americani”, aici: 
http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/04/sua-coincidente-uimitoare-video.html

America - fotografii de epocă



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *