Chemarea naturii




„CHEMAREA NATURII” 
SAU CUM SĂ FACI PIPI ÎNTR-O OPERĂ DE ARTĂ

În vara anului 2005, într-o galerie de artă din San Francisco - California a fost organizată prima expoziție a lui Clark Sorensen, intitulată Nature’s Call - „Chemarea naturii” [n.tr.: expresie ce poate însemna și nevoia de a te duce urgent la toaletă]. Surprinzătoarele creații ale artistului erau niște pisoare de porțelan de diferite forme, în principal florale, absolut funcționale. Expoziția a avut un succes răsunător, astfel încât Sorensen a devenit repede celebru, făcând față cu greu numărului de comenzi, venite atât din partea unor persoane particulare, cât și a unor firme.


Pisoarele originalului artist sunt realizate din același porțelan din care sunt făcute și toaletele comercializate prin magazinele de profil, ele putând fi instalate în baie și folosite în mod curent. Însă fiecare este o piesă unicat, ce nu poate fi produsă în serie.
 

Toți experții sunt de acord asupra unui aspect: Sorensen creează cele mai uimitoare și mai frumoase pisoare din lume. Fiecare piesă este modelată manual, cu meticulozitate, dintr-un porțelan fin, copt în cuptor timp de două zile, la o temperatură de 2.300° Celsius. În cadrul expozițiilor sale, câteva pisoare sunt chiar racordate la instalația sanitară, pentru ca vizitatorii să tragă apa și să se convingă cu ochii lor că acestea sunt funcționale (bineînțeles doar atât).
 

Clark spune că creațiile lui sunt destinate celor care vor să-și construiască băi cu un design original, unic. Într-un interviu, povestește că ideea i-a venit în anul 2002, când se afla într-o toaletă pentru bărbați. Atunci s-a gândit pentru prima oară că ar putea transforma banalul pisoar într-un obiect de artă, și chiar într-un simbol al statutului social. Ulterior, el însuși și-a amplasat un pisoar superb, în formă de cală, în toaleta atelierului său.


Clark mai povestește că la început muncea enorm și că și-a perfecționat tehnica pe parcursul a mai mulți ani. Din cauza mărimii și complexității formelor, piesele trebuie supuse unui proces de uscare lent și egal pe toată suprafața. Apoi, să păstrezi culorile vii la o temperatură atât de înaltă e o sarcină foarte dificilă, ceea ce face ca un pisoar să fie gata după 5 sau 8 luni.


Pe măsură ce faima lui Sorensen a crescut, și solicitările de pisoare s-au înmulțit. În prezent, cu atâția jurnaliști și vizitatori curioși, atelierul lui e veșnic aglomerat. Artistul de 54 de ani este inundat de comenzi, iar ideea care i-a venit în timp ce se ușura într-o toaletă publică s-a transformat într-un business profitabil. Hibiscușii, narcisele, orhideele și cochiliile lui au fost expuse în galerii de artă din Europa și Asia, unde oamenii cu buzunarele doldora își achiziționează aceste piese de artă funcțională la prețuri cuprinse între 6.000 și 20.000 de dolari.
 

Într-un interviu acordat publicației San Francisco Chronicle, Sorensen își explică astfel succesul: „Pentru că cei mai mulți oameni se gândesc la un pisoar ca la un obiect urât sau murdar, pentru mine a devenit obiectul perfect pentru a-l înfrumuseța. Piesele mele artistice reflectă conflictul clasic dintre masculin și feminin, dintre bine și rău, dintre spurcat și cast”. Ca să vezi! Cine s-ar fi gândit la o asemenea simbolistică?


Surse:



Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *