Un alt fel de a locui planeta + documentar (RO)


UN ALT FEL DE A LOCUI PLANETA

Motto: Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice.
Jacque Fresco - designer, creatorul Proiectului Venus

În Nigeria – Africa, un grup de activiști inimoși a venit cu inițiativa de a construi case din sticle de plastic. Ei spun că această idee simplă și eficientă ar putea rezolva în scurt timp problema locuințelor în această țară. S-a estimat că numai în Statele Unite se aruncă cca 1.500 de sticle de plastic pe secundă. Reciclarea lor ar însemna cam 3 milioane de case pe an.


Metoda de construcție: sticlele sunt umplute cu nisip și se lipesc cu noroi, pereții fiind astfel mai puternici decât cei construiți din bolțari. La umplerea sticlelor sunt folosiți mai ales copiii, care în felul acesta câștigă un ban, fără a depune un efort deosebit. Casele sunt rezistente la foc și cutremure și mențin o temperatură de minimum 18°C tot timpul anului.

Pensionara Olga Kostina, din satul Kamarchaga – Siberia, s-a gândit să folosească capacele colorate ale sticlelor de plastic pentru a-și decora pereții exteriori ai casei cu un mozaic vesel: modele populare tradiționale, flori, figuri de animale etc. Astfel, casa ei a devenit o curiozitate locală, iar vecinii o roagă acum să le transforme și lor casele în creații artistice.

Ambalajele de plastic pot fi refolosite în nenumărate feluri, în loc să le aruncăm prin oceane sau păduri. Iată o amenajare surprinzătoare dintr-un parc din Rusia, creație a unor peisagiști cu simțul umorului și imaginație.

Artistul Valery Kratsov ne dovedește încă o dată că rușii au dezvoltat simț artistic. El creează mozaicuri superbe din capace de sticle de plastic.

Dar sticlele de plastic sunt folosite de oameni inventivi pretutindeni pe glob. Unii le-au transformat în căsuțe pentru păsărele, alții au construit cuști pentru câini, sere, solarii sau case de joacă pentru copiii lor, ca cea de mai sus, realizată de o familie din Argentina.

La școala din localitatea Mill Lane, Oxfordshire – Marea Britanie, copiii au fost încurajați să adune sticle de plastic pentru construirea unei sere. Colectarea sticlelor a durat 18 luni, după care elevii au participat efectiv la construirea serei. Acum, ei cultivă aici atât legume, cât și plante ornamentale, printre care și câteva specii de orhidee. Această inițiativă a fost preluată și de alte școli din Anglia, care vor să-i educe pe elevi în spiritul economisirii, reciclării și grădinăritului. Pe când această inițiativă și în România? Un mic schimb de experiență ar fi de-ajuns, și imaginația copiilor noștri ar face minuni, iar școala ar deveni brusc un loc unde ei s-ar duce cu plăcere.

Cu ocazia Conferinței ONU pentru dezvoltare sustenabilă, care în 2012 s-a desfășurat în Brazilia, pe plaja Botafogo din Rio de Janeiro au fost amplasați doi pești enormi, construiți din sticle de plastic reciclate. Noaptea, peștii sunt luminați din interior, creând o imagine fantastică.

Posibilităţile sunt infinite când vine vorba de a face ceva frumos și util cu materiale refolosibile. Tot ce ne trebuie este puţină imaginaţie.

Vreți să treceți pe malul celălalt și taxa e prea mare pentru bugetul dumneavoastră? Nicio problemă! Construiți-vă singuri o ambarcațiune ușoară și sigură, fără să vă coste vreun ban!

Iată cât timp îi trebuie naturii să descompună unele materiale sau alimente pe care noi, oamenii secolului XXI, le aruncăm cu inconștiență pe unde se nimerește:

Șervețele de hârtie: 2-4 săptămâni
Coji de banană: 3-4 săptămâni
Pungă de hârtie: 1 lună
Ziar: 1 lună și jumătate
Cotor de măr: 2 luni
Carton: 2 luni
Mănușă de bumbac: 3 luni
Coajă de portocală: 6 luni
Placaj: 1-3 ani
Șosetă de lână: 3-5 ani
Cutie de lapte: 5 ani
Muc de țigară: 10-12 ani
Pantof de piele: 25-40 ani
Cutie de conservă de inox: 50 ani
Recipient de aluminiu: 200-500 ani
Sticlă de plastic: 450 ani
Scutece de unică folosință: 550 ani
Pungă de plastic: 200-1.000 ani
Sticlă: 1-2 milioane ani

Așadar, de-acum înainte gândiți-vă de două ori înainte de a arunca ceva pe pământ sau în apă.  

Future by Design
(Proiectarea viitorului - Jacque Fresco și Proiectul Venus) (RO)

Jacque Fresco este o legendă vie – poate cel mai remarcabil gânditor al zilelor noastre – iar prin acest film documentar, William Gazecki îi aduce un omagiu, evidenţiindu-i viaţa, filozofia şi uimitoarele realizări tehnice. În acest sens, Jacque a creat o moştenire istorică nepreţuită pentru oamenii de pretutindeni şi pentru generaţiile care vor veni. Elliott Maynard, Ph.D.

Doar atunci când ştiinţa şi tehnologia vor fi utilizate în beneficiul uman, într-o lume în care toate resursele planetei să fie considerate ca moştenire comună a tuturor oamenilor Pământului, putem spune cu adevărat că există viaţa inteligentă pe Pământ. Jacque Fresco

Jacque Fresco este un autodidact: designer, filozof al științei, artist conceptual, educator și futurist. Este considerat de mulți a fi un Leonardo da Vinci al zilelor noastre. Pe 13 martie anul acesta, Jacque Fresco a împlinit 99 de ani. Îl iubim și-i dorim să trăiască încă mulți ani de-acum înainte, în deplină sănătate și putere creatoare.


Comentarii

  1. E pacat ca atat de multi oameni nu pot constientiza cat rau fac mediului inconjurator atunci cand arunca gunoiul in natura; pana la urma, tot impotriva noastra se va intoarce totul, numai ca multi se gandesc: ei bine, asta va fi cine stie peste cat timp, cand eu nu voi mai fi de mult pe acest pamant... dar oare chiar nu le pasa ce mostenire lasa copiilor si nepotilor? Sincer, ma doare sufletul; chiar daca eu nu am copii, tot nu mi-e indiferent ce las in urma mea...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *