marți, 29 decembrie 2015

Migrația anuală a crabilor roșii + VIDEO




MIGRAȚIA ANUALĂ A CRABILOR ROȘII


Insula Crăciunului este un mic teritoriu în Oceanul Indian, fără guvernare proprie, aparținând de Australia. Este situată la 2.360 km nord-vest de Perth, capitala Australiei și 500 km sud de Jakarta, capitala Indoneziei. Navigatorii britanici și olandezi au inclus pentru prima dată insula pe itinerariile lor în secolul al XVII-lea. Căpitanul William Mynors, care era comandantul unei nave a Companiei Britanice a Indiilor de Est, a dat numele insulei în anul 1643, când a ancorat aici chiar în ziua de Crăciun. Prima hartă pe care este inclusă Insula Crăciunului este cea întocmită și publicată de Pieter Goos în 1666, care însă a denumit-o, nu se știe de ce, „Mony”.

Insula, de forma unui patrulater cu laturile scobite, are circa 19 km în cea mai mare lungime a sa și 14,5 km în lățimea extremă, suprafața totală de teren fiind de 135 km². Insula este piscul plat al unui munte submarin care are cca 4.500 m adâncime, înălțimea deasupra mării fiind de 300 m. Muntele a fost inițial un vulcan. Unele roci de bazalt sunt expuse, dar cele mai multe roci de suprafață sunt formate din calcar, care s-a acumulat din creșterea coralilor timp de milioane de ani. Stâncile abrupte aflate de-a lungul celei mai mari părți a coastei dau naștere brusc unui platou central, acoperit de pădurea tropicală, din suprafața căreia, 63% este Parcul Național. Insula Crăciunului numără în jur de 1500 de locuitori, iar compoziția etnică este de 70% chinezi, 20% europeni și 10% malaezieni. Religiile practicate sunt budismul 67%, creștinismul 11%, islamismul 10% și altele 2%. Limba oficială este engleza, dar sunt vorbite, de asemenea, limbile chineză și malaeză.


Această mică insulă are o topografie naturală aparte, fapt ce a stârnit interesul naturaliștilor, care vin să cerceteze aici numeroasele specii de plante și animale unice, care au trăit mii de ani în izolare, neperturbate de locuitorii umani. Dar ceea ce i-a adus faima și a transformat-o într-o destinație turistică este prodigioasa populație de crabi roșii, o specie endemică de crabi de uscat, și mai ales spectaculoasa lor migrație anuală din pădure spre coastă, în perioada de împerechere, care are loc la începutul sezonului ploios.


Anual, în octombrie-noiembrie, în jur de 50 de milioane de crabi roșii adulți își încep călătoria spre malul mării, într-o sincronizare perfectă pretutindeni pe insulă. Masculii conduc primul val al procesiunii, fiind ajunși din urmă de femele, pe măsură ce înaintează. Din cauza ploii și a terenului umed și accidentat, crabilor roșii le ia cam 5-7 zile să parcurgă cei 7-8 kilometri până la malul mării. Numărul mare, precum și carapacea lor de culoare roșie, strălucitoare, îi fac observabili din aer.


După împerechere, femelele își depun ouăle în mici vizuini pe fundul mării, din care ies larvele, care se vor transforma în pui de crabi de numai 5 milimetri lungime. După ce rămân cam o lună în apă, tinerii crabi, însoțiți de adulți, parcurg lungul drum înapoi, spre casă. După ce ajung în centrul insulei, acești pui dispar pentru următorii trei ani în vegetația deasă și printre resturile de crengi căzute pe covorul pădurii.


Prezența omului, cu activitățile lui – tăieri de copaci, construire de șosele, trafic auto – face ca în fiecare an, un număr de crabi să moară în timpul migrației lor anuale. Astfel, unii crabi riscă deshidratarea atunci când sunt nevoiți să treacă prin zonele despădurite, în timp ce alții riscă să fie striviți de autovehicule când traversează o șosea. Pentru a-i proteja, îngrijitorii Parcului Național din Insula Crăciunului închid temporar unele drumuri și amplasează pe altele panouri rutiere de avertizare: „Atenție, trec crabi!”. În alte zone sunt ridicate garduri care-i dirijează pe o cale sigură, și chiar poduri, peste care micile viețuitoare pot traversa în siguranță. Investiția în aceste măsuri de protecție are, pe lângă conservarea aceste specii unice în lume, și o justificare practică: migrația crabilor roșii a devenit în ultimii ani o mare atracție turistică.


Surse:



Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Uimitoarea migrație a crabilor roșii
(Amazing Red Crab Migration)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.