Alimente pentru inimă


ALIMENTE PENTRU INIMĂ

Alimente obişnuite vă pot ajuta să aveți o inima sănătoasă. Nutriționiștii spun că una dintre cele mai eficiente diete pentru prevenirea bolilor de inimă este cea mediteraneană, compusă preponderent din vegetale, peşte, cereale integrale şi ulei de măsline. Pline de Omega-3, fibre şi grăsimi bune, cele 12 alimente listate mai jos vă vor ajuta să vă menţineţi inima în formă până la o vârstă înaintată.


1. Avocado aduce grăsimi mononesaturate, foarte sănătoase în dietă. Creşte colesterolul bun şi permite absorbţia carotenoizilor (betacarotenul şi licopenul), esenţiali pentru sănătatea inimii.

2. Spanacul crud conţine luteină, folaţi, potasiu şi fibre, care ajută inima să rămână sănătoasă.

3. Uleiul de măsline, bogat în grăsimi mononesaturate, scade colesterolul rău şi reduce riscul de boli de inimă. Alegeţi uleiurile extravirgine sau virgine, pentru că acestea nu sunt procesate.

4. Migdalele şi nucile sunt o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi grăsimi mono şi polinesaturate.

5. Fructele de pădure – afinele, fragii, coacăzele, murele, cătina şi căpşunile – au proprietăţi antiinflamatoare, care reduc riscul de cancer sau de boli de inimă, iar murele şi afinele sunt minunate pentru elasticitatea vaselor de sânge.

6. Leguminoasele – fasolea, lintea, soia, năutul, mazărea sunt legume cu un conţinut mare de fibre solubile, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi calciu.

7. Seminţele de in şi cânepă conţin fibre şi acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. Presăraţi peste cerealele integrale de la micul dejun, sau peste salatele de peste zi, un praf din aceste seminţe măcinate.

8. Soia poate reduce colesterolul şi, deoarece conţine cantităţi reduse de grăsimi saturate, este o importantă sursă de proteină vegetală, necesară mai ales în dietele pentru sănătatea inimii.

9. Ovăzul este o cereală foarte sănătoasă. Începeţi ziua cu un castron cu terci de ovăz, care este plin de acizi graşi Omega-3, folaţi şi potasiu. Acest super-aliment bogat în fibre reduce nivelul colesterolului rău şi păstrează arterele curate.

10. Peştele (somon, anşoa, hering, sardină, ton, păstrăv) este bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. Reduce tensiunea arterială şi riscul de formare a cheagurilor de sânge. Cel puţin două porţii pe săptămână reduc riscul de infarct cu o treime. Acizii graşi esenţiali conţinuţi de aceşti peşti sunt materii grase pe care organismul uman nu le poate sintetiza singur, de aceea ele trebuie procurate din alimentaţie.

11. Ardeiul iute previne creşterea zahărului în sânge, fapt foarte important pentru sistemul cardiovascular. În plus, arde grăsimile şi elimină kilogramele nedorite.

12. Usturoiul este foarte bun pentru inimă, reduce colesterolul şi creşte imunitatea organismului. În plus, ne apără de gripă şi de alte afecţiuni de sezon. Ar trebui consumat zilnic, în mâncăruri, salate sau chiar pe stomacul gol.

Sursa: Revista Yoga Magazin, nr. 16


Comentarii

  1. Am inteles ca pentru o mai buna absorbtie a omega 3 nu trebuie combinat cu omega 6 insa el poate fi consumat cu omega 9. La nivelul celulelor ce alcatuiesc creierul omega 3 este esenetial deoarece ele fac parte din membrana celulei. Poate gresesc!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *