Alimentația în funcție de grupa sanguină

-->

ALIMENTAŢIA ÎN FUNCŢIE DE GRUPA SANGUINĂ

Peter D’Adamo 


Există o strânsă legătură între grupa de sânge, alimentaţie şi sănătatea oamenilor. Puţini oameni se gândesc la implicaţiile grupei sanguine, deşi aceasta reprezintă o forţă  genetică puternică.

Grupele sanguine sunt fundamentale în logica supremă a naturii, urmând un traseu neîntrerupt, de la cel mai timpuriu moment al apariţiei omului, până în prezent. Grupele sanguine reprezintă amprenta noastră celulară şi ne dezvăluie multe mistere ce marchează starea noastră de sănătate sau de boală. Din acest punct de vedere, este valabilă zicala: „mâncarea unui om este otrava altuia”.
Ştiinţa grupelor sanguine permite alegerea unei alimentaţii adecvate pentru prevenirea unor boli, încetinirea îmbătrânirii, tratarea obezităţii. Sfatul nostru este să urmezi dieta grupei sanguine cel puţin două săptămâni. Vei sesiza în această perioadă multe schimbări: un nivel crescut de energie, o scădere sau creştere în greutate, după caz, o reducere a tulburărilor digestive, ameliorarea problemelor cronice de sănătate. Fiecare om este unic. Avem nevoi nutriţionale diferite şi de aceea, singurul mod de a ne menţine sănătatea sau de a ne vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile noastre, specifice ca individ. Grupa sanguină este cheia care descuie uşa spre misterele sănătăţii, longevităţii, vitalităţii, echilibrului emoţional, ea determina rezistenţa faţă de boli, eficienţa cu care ardem caloriile, răspunsul la stres şi însăşi personalitatea noastră. Analiza grupelor sanguine a furnizat explicaţii privind faptul că unii oameni sunt capabili să piardă în greutate urmând anumite diete, în  timp ce alţii nu, unii oameni îşi menţin vitalitatea la vârste înaintate în  timp ce alţii se deteriorează fizic şi mental. Istoria umanităţii este istoria supravieţuirii. Viaţa în timpurile străvechi era scurtă, brutală şi grea. Diferenţa dintre grupele sanguine reflectă în ultimă instanţă capacitatea de adaptare a omului la diferite solicitări din partea mediului exterior.

GRUPA  O

Grupa O semnifică „vechimea”. Primii oameni erau vânători iscusiţi, deci carnea (proteinele) reprezentau principala sursă de energie. Acesta a fost momentul în care atributele digestive ale grupei O s-au definitivat. Omul cu grupa O hrănit cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros şi rezistent. Între sânge şi alimentele consumate se produce o reacţie chimică, ce face parte din moştenirea genetică. Din acest motiv sistemul digestiv şi imunitar sunt influenţate şi acum de alimentele pe care le consumau strămoşii cu aceeaşi grupa sanguină. După ce vânatul s-a împuţinat, oamenii au plecat în căutarea hranei în alte zone ale globului. De aceea, grupa 0 este predominantă şi „donator universal”.

CARACTERISTICILE GRUPEI O

- Consumator de carne;
- Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescută;
- Sistem imunitar hiperactiv;
- Intoleranţă faţă de adaptările la dietă şi la mediul înconjurător;
- Răspuns optim la stres printr-o activitate fizică intensă;
- Necesită un metabolism eficient pentru a fi suplu şi energic prin aport sporit de iod şi calciu;
- În ceea ce priveşte personalitatea, grupa O poartă o memorie genetică de forţă, rezistenţă, îndrăzneală, încredere, putere de concentrare, acţiune şi un dezvoltat simţ de autoconservare.

Recomandări pentru controlul greutăţii

Există mai mulţi factori care influenţează creşterea în greutate pentru grupa O: Reglarea tiroidiană. Oamenii cu grupa O au tendinţă spre hipotiroidism (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt: creşterea în  greutate, retenţia de lichide, scăderea masei musculare şi oboseala. Factorul principal al creşterii în greutate este glutenul, care se găseşte în toate produsele pe bază de grâu. Urmând dieta grupei O, prin reducerea consumului de cereale, pâine şi paste făinoase se constată scăderea în greutate. Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa O: grâul, porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muştarul. Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru grupa O: peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul şi toate legumele verzi.

Recomandări generale pentru dieta grupei O

Sintagma „suntem ceea ce mâncăm” trebuie să vă atragă atenţia asupra alimentelor din comerţ şi în ce măsură sunt apropiate de ceea ce oferă natura. Se recomandă alimentaţie bazată pe proteine: carne slabă de peşte, pui, vită, cât mai proaspătă fără adaos de conservanţi şi alţi aditivi. Se vor evita mezelurile preparate industrial. Foarte benefice sunt alimentele marine (surse de iod, reglează funcţia tiroidiană) care trebuie să reprezinte o componentă majoră a dietei grupei O. Persoanele cu grupa O trebuie să reducă produsele lactate, în special laptele dulce (intoleranţă la lactoză). Deoarece calciul este foarte necesar, se recomandă sursele vegetale:
nuci, migdale, seminţe de floarea-soarelui şi susan, legume cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină (suplimentele farmaceutice de calciu nu vă aduc nici un beneficiu). Alternative excelente sunt şi brânza şi laptele de soia. Dintre uleiuri şi grăsimi, se recomandă uleiul de măsline. O sursă benefică de proteine şi grăsimi vegetale sunt nucile şi seminţele crude de dovleac. Legume deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapă, usturoi, gulii. Fasolea uscată trebuie consumată cu moderaţie, sub formă de garnitură. Persoanele cu grupa O nu tolerează produsele din grâu. Nu se recomandă pâine, paste făinoase şi dulciuri realizate pe bază de făină de grâu, deoarece glutenul din cereale încetineşte metabolismul şi transformă hrana în depozite de grăsimi. Fructele sunt recomandate în cantităţi cât mai mari, fiind o importantă sursă de fibre, vitamine şi minerale. Ele sunt o alternativă excelentă la pâine şi paste făinoase. Dacă vei mânca un fruct în loc de paste sau pâine, organismul va primi mai multe principii nutritive şi vei atinge uşor obiectivele legate de controlul greutăţii. Fructe deosebit de benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul. E bine să reduci sau să eviţi următoarele fructe: pepene galben, banane, căpşuni, portocale, mure. Sucuri de fructe şi legume cu conţinut scăzut de zahar. Sucurile de legume sunt de preferat. Condimentele care trebuie evitate sunt: oţetul, piperul, muştarul. Băuturi recomandate în cantităţi moderate: bere şi vin roşu. Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice, ceaiul negru. Se recomandă eliminarea cafelei. Ceaiul verde este o alternativă  bună la cafea. Exerciţiul fizic, munca fizică reprezintă cel mai bun antidot pentru cei din grupa O împotriva stresului, depresiei, oboselii şi insomniei.

Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat pentru grupa O

Alimentele care nu sunt incluse în categoriile "benefice" sau "de evitat" sunt considerate "neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.

ALIMENTE
RAŢIE FRECVENTĂ
BENEFICE
DE EVITAT
Carne roşie slabă
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei
4-6 ori pe săptămână
Vită, viţel, miel, inimă, ficat
Porc, slănina, costiţă
 
 
Carne pasare
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei
2-3 ori pe săptămână  
Pui, găină, curcan, raţă
Gâscă
Alimente marine
120-180 gr.
3-5 ori pe săptămână

Cod, păstrăv, macrou, ştiucă, somon, peşte alb
Somn, icre, fructe de mare
Lapte, iaurt
 
 
120-180 ml.
0-3 ori pe săptămână
Nu există lactate benefice. Alternative: brânză şi lapte de soia
Brânză sărată, afumată, fermentată, caşcaval, şvaiţer, lapte dulce
Brânzeturi
 
60 gr.
0-3 ori pe săptămână


Ouă
1 ou
3-4 ori pe săptămână
 
 
Uleiuri şi grăsimi
4 - 8 linguri
pe săptămână
Ulei de măsline în salate  
Ulei de porumb, ulei de arahide
Nuci şi seminţe
6-8 nuci
3-4 ori pe săptămână
 
Nuci, seminţe de dovleac
Arahide, fistic, unt de arahide, seminţe de mac
Legume uscate
1 ceaşcă sub formă uscată
o data pe săptămână
Fasole albă
Fasole mare, fasole arămie, linte
Legume
O ceaşcă de legume preparate ca salată sau înăbuşite
3-5 ori pe zi
Legume verzi, gulii, sfeclă, ardei roşii, hrean, ceapă, morcovi, ridichi, usturoi, roşii, ţelină
Vinete, varză, măsline negre, porumb, cartofi, conopidă, muştar, avocado
Cereale
1 ceaşcă
0-3 ori pe săptămână
Secară, orez, orz, pâine de secară
Toate produsele din faină albă, mălai, cereale combinate
Pâine
1 felie, 0-2 ori pe zi


Paste făinoase
1 ceaşcă
0-2 ori pe săptămână


Fructe
90-150 gr., 3-5 ori pe zi
Smochine, ananas, cireşe, prune, mere, grepfrut, struguri, lămâi, pepene, piersici, pere, cireşe, kiwi, zmeură
Mure, pepene galben, nuci de cocos, căpşuni, banane, portocale
Sucuri naturale
 
Sunt de preferat sucurile din legume celor de fructe
250 ml. de 2-3 ori pe zi
Toate fructele şi legumele permise
Băuturi răcoritoare sintetice
Apă
2 litri pe zi


Ceaiuri de plante
1-3 căni pe zi
Măceşe, păpădie, tei, ghimbir, mentă, pătrunjel
muşeţel, soc, ginseng, ceai verde, salvie
Traista ciobanului, lucernă, mătasea porumbului, echinacea, genţiană, senna
Mirodenii condimente şi dulciuri
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
Pătrunjel, curry, ardei roşu, boia dafin, busuioc, salvie, soia, coriandru, chimion,  rozmarin, cimbru, tarhon, miere, ciocolată
Piper, oţet, capere, murături, maioneză, ketchup, scorţişoară, vanilie
Băuturi
Cantităţi mici, băuturile
permise
Cantităţi moderate de bere,vin, ceai verde, apă
Băuturi distilate, cafea, ceai negru


GRUPA A

CARACTERISTICILE GRUPEI A

- Primul vegetarian
- Culege ceea ce sădeşte
- Tract digestiv sensibil
- Sistem imunitar tolerant
- Predispoziţie pentru boli cardiace, diabet
- Răspunde cel mai bine la stres prin acţiuni de calmare
- Se adaptează bine la mediul înconjurător şi la dietă
- Necesită o dietă vegetariană, pentru a rămâne zvelt şi activ 

Recomandări pentru controlul greutăţii

Dacă eşti obişnuit să mănânci carne, vei slabi uşor eliminând alimentele toxice din dietă şi reducând carnea. Din punct de vedere al metabolismului, grupa A este exact opusul grupei O. Persoanele cu grupa A au tendinţa de a reţine apa şi depozitează în final carnea sub formă de grăsime. Cauza este nivelul scăzut al acidului gastric, care nu favorizează digestia cărnii. Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa A sunt: carnea, grăsimile animale, produsele lactate, fasolea mare, produsele făinoase consumate în cantităţi mari. Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa A: alimentele pe bază de soia, legumele şi fructele care conţin o cantitate mare de vitamina C, uleiurile vegetale.

Recomandări generale pentru dieta grupei A

Persoanele cu grupa A au un sistem imunitar foarte sensibil şi trebuie să elimine alimentele excesiv de preparate şi rafinate şi să consume alimente cât mai naturale (proaspete, ecologice). Urmând dieta grupei A, creşte imunitatea şi pot fi evitaţi factorii de risc care generează anumite boli specifice acestei grupe: bolile cardiace şi diabetul. Alimentaţia vegetariană este cea mai benefică pentru grupa A. Se recomandă proteinele vegetale. Sistemul digestiv al celor care au grupa A prelucrează mai greu carnea roşie şi grăsimile animale. Prezenţa în cantitate redusă a acidului gastric îi fac mai adaptabili la alimentele agrariene. Alimentele de origine animală nu sunt benefice şi au un efect diferit faţă de grupa O făcându-i pe oamenii cu grupa A moleşiţi şi lipsiţi de energie. Pentru a obţine cele mai mari beneficii, ar trebui redusă carnea din alimentaţie. Dacă totuşi nu poţi renunţa la carne, alege peştele şi carnea de pasare. Carnea trebuie preparată mai ales la grătar (teflon). Produsele lactate sunt greu digerabile pentru persoanele cu grupa A. Fiind bogate în grăsimi saturate, ele sunt contraindicate, deoarece acest tip de grăsimi afectează inima şi predispun la obezitate şi diabet. Se recomandă evitarea laptelui integral. Este preferabil să consumi iaurt, chefir, sana, lapte de soia, brânză de soia. Uleiul de măsline virgin este benefic pentru sistemul cardiovascular, contribuind la scăderea colesterolului. Arahidele şi seminţele de dovleac contribuie la aportul de proteine vegetale care sunt mult mai benefice pentru grupa A decât cele animale. Produsele pe bază de soia se recomandă în mod special pentru grupa A, fiind o altă sursă importantă de proteine vegetale. Produsele pe bază de grâu vor fi consumate cu moderaţie. Legumele sunt vitale pentru grupa A. Este preferabil să le consumaţi în stare cât mai naturală (crude sau puţin înăbuşite) pentru a păstra conţinutul lor nutritiv: vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi. Reduceţi roşiile, cartofii şi varza. Fructele ar trebui consumate de 3-4 ori pe zi. Majoritatea fructelor sunt admisibile. Evitaţi totuşi portocalele, bananele, mango şi nuca de cocos. Cei care au grupa A ar trebui să înceapă fiecare dimineaţă cu un pahar de apă caldă, în care se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie. Această băutură ajută la eliminarea toxinelor. Băuturile benefice pentru grupa A sunt: ceaiul verde alternativ cu cafeaua şi vinul roşu (o jumătate de pahar pe zi). Vor fi evitate berea, ceaiul negru, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice. Odată cu înaintarea în vârstă, scade capacitatea de asimilare a vitaminelor liposolubile. De aceea se recomandă suplimentarea hranei cu vitamina A, pentru creşterea imunităţii şi adaptarea la stres.

Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat pentru grupa A

Alimentele care nu sunt incluse în categoriile "benefice" sau "de evitat" sunt considerate "neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.

ALIMENTE
RAŢIE FRECVENTĂ
BENEFICE
DE EVITAT
Carne roşie slabă

Nu exista alimente pe bază de carne benefice
Carne de vita, viţel, porc, oaie, vânat, organe, costiţa,
Carne pasare
120 -180 gr. bărbaţi, 60-150 gr. femei
3 ori pe săptămână
Neutre : Pui, găina, curcan
Raţă, gâscă
Alimente marine
120-180 gr.
1- 4 ori pe săptămână
Crap, cod, păstrăv, macrou, somon, peşte alb
Anşoa, scoici, raci, creveţi, hering, biban, scrumbie  
Lapte, Iaurt    
200 ml.
0- 4 ori pe săptămână
De preferat produse lactate fermentate  Alternative: brânză şi lapte de soia
Unt, îngheţată, brânzeturi grase, şvaiţer, camembert, parmezan, lapte dulce
Brânzeturi  
60 gr.
2- 4 ori pe săptămână


Ouă
1 ou,1- 3 ori/săptămână


Uleiuri şi grăsimi
2 - 6 linguri/săptămână
Ulei de măsline
Ulei de porumb, ulei de arahide, grăsimi animale, grăsimi preparate termic  
Nuci şi seminţe
Aprox. o mână
2-5 ori pe săptămână
Arahide, seminţe de dovleac, nuci, migdale
Fistic
Legume uscate
1 ceaşcă
3-6 ori pe săptămână
Fasole albă măruntă, mazăre, soia
Fasole mare, fasole arămie
Legume
O ceaşcă de legume crude sau înăbuşite
2-5 ori pe zi
Majoritatea legumelor sunt benefice (de preferat ecologice şi proaspete)
Roşii, vinete, varză, măsline, cartofi, ardei
Produse de soia
180-240 gr.
4-6 ori pe săptămână
Produsele pe bază de soia sunt foarte benefice şi se pot consuma cit mai des

Cereale
1 ceaşcă
5-7 ori pe săptămână
Ovăz, secară, orez, faină de soia, faină de porumb, faină de orez
Tărâţe de grâu, faină albă, grâu decorticat, faină de cartofi, cereale combinate
Pâine
3-5 felii pe zi  


Paste făinoase
1 ceaşcă
2-4 ori pe săptămână


Fructe
90-150 gr.
3-4 ori pe zi
Caise, mure, afine, cireşe, smochine, grepfrut, lămâi, ananas, prune
Banane, nuci de cocos, mango, portocale, mandarine
Sucuri naturale  
250 ml., 4-5 ori pe zi
Lămâie, morcov, caise, grepfrut, ananas, cireşe
Suc de roşii, portocale, papaya
Apă
1-2 litri pe zi


Ceaiuri de plante
1-3 căni pe zi
Aloe, ceai verde, muşeţel, măceşe, ghimbir, ginseng, echinacea, păducel
Mătasea porumbului, ardei roşu, rubarbă
Mirodenii şi condimente
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
Sos de soia, hrean, mărar usturoi, ghimbir, cimbru, pătrunjel, oregano muştar
Piper, oţet, boia, capere, maioneză, ketchup, murături
Băuturi
Cantităţi mici din băuturile permise
Cafea, ceai, vin roşu
Bere, ceai negru, băuturi alcoolice distilate


GRUPA  B

CARACTERISTICILE GRUPEI BNOMADUL

- Echilibrat
- Sistem imunitar puternic
- Tract digestiv tolerant
- Consumator de produse lactate
- Opţiunile cele mai flexibile privind dieta
- Răspunde cel mai bine la stres prin creativitate
- Necesită un echilibru între activitatea fizică şi mentală, pentru a se menţine suplu şi activ 

Recomandări pentru controlul greutăţii

Există asemănări între Grupa B şi Grupa 0 în privinţa reacţiei la glutenul din grâu, care determină încetinirea metabolismului. Dacă mâncarea nu este eficient digerată şi nu este folosită drept „combustibil” pentru nevoile energetice, ea se depozitează sub formă de grăsime. Persoanele cu grupa B îşi pot controla cu uşurinţă greutatea aplicând dieta specifică acestei grupe, deoarece nu întimpină nici o barieră fiziologică, cum ar fi probleme hormonale sau digestive.
Alimentele care trebuie evitate, deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa B: porumb, grâu, linte, arahide, seminţele de susan. Aceste alimente afectează buna funcţionare a metabolismului, ducând la oboseală, retenţie hidrică şi hipoglicemie. Deci, persoanele cu grupa B care vor să slăbească trebuie să evite cu siguranţă grâul şi produsele derivate. Cele normoponderale nu au aceste restricţii.
Alimente benefice care favorizează scăderea în  greutate pentru grupa B: legume verzi, carne slabă, ficat, produse lactate (cu conţinut mic de grăsimi), ouă, ceai de lemn dulce.
 

Recomandări generale pentru dieta grupei B

Grupa sanguină B se aseamănă în multe privinţe cu grupa sanguină 0. Oamenii care au grupa B sunt în  general rezistenţi şi ageri, capabili să reziste la multe dintre cele mai severe boli caracteristice epocii moderne cum ar fi cardiopatiile şi cancerul. Chiar şi atunci când contractează aceste boli, ei le vor supravieţui aproape sigur. Persoanele cu grupa B sunt predispuse mai degrabă la tulburări rare cum ar fi scleroza multiplă sau sindromul de oboseală cronică. B vine de la balanţă. Dieta grupei B este echilibrată şi complexă, incluzând o mare varietate de alimente. Reprezintă cea mai bună combinaţie dintre regnul animal şi cel vegetal. Alimentaţia sănătoasă pentru grupa B trebuie să includă carne roşie, peşte, lactate, legume şi fructe. Pentru grupa B se recomandă în  special evitarea cărnii de pui. Este preferabil să consumi carne roşie, mai ales miel şi iepure. Carnea de vită sau de curcan poate fi consumată în cantităţi moderate. Este bine să eviţi carnea de porc. Alimentele marine sunt foarte benefice, în  special peştii oceanici de apă adâncă (codul şi somonul) precum şi peştii cu carne albă. Alimentele marine reprezintă surse excelente de proteine de calitate şi uleiuri nutritive. Evitaţi toate crustaceele: crabi, homari, creveţi. Grupa B este singura grupă sanguină pentru care produsele lactate sunt benefice. Uleiul de măsline se recomandă pentru digestie şi eliminarea deşeurilor din organism. Cerealele care trebuie evitate sunt grâul, porumbul şi secara, deoarece încetinesc metabolismul şi favorizează retenţia apei, depozitarea grăsimilor şi oboseala. O alternativă o reprezintă orezul. Legumele (în special cele cu frunze verzi) sunt nutritive şi benefice. Din acest motiv, se recomandă cât mai des (3-5 porţii pe zi). Eliminaţi complet roşiile din dieta dvs. Grupa B tolerează aproape toate fructele, în special ananasul, strugurii, bananele şi prunele. Este bine să beţi în  fiecare dimineaţă la sculare un suc întăritor de fructe sau legume, benefic pentru imunitate şi digestie. Plantele benefice pentru grupa B sunt: ginseng, ginkgo biloba, mentă, ghimbir şi măceşe.
Băuturile benefice sunt: ceaiul verde, ceaiurile de plante, apa şi sucurile naturale. Este bine să eviţi sau să consumi în cantităţi foarte mici cafea, vin sau bere. Înlocuieşte cafeaua cu ceai verde, care conţine cofeină şi creşte imunitatea. Băuturile alcoolice distilate sunt interzise. Personalitatea oamenilor cu grupa B se caracterizează prin echilibru şi armonie. Ei nu sunt înclinaţi spre provocări şi confruntări. Sunt capabili să înţeleagă punctul de vedere al altora. Pentru grupa B, accentul se pune pe echilibrarea stărilor fiziologice şi emoţionale.

Tabel cu alimente benefice şi cu alimentele de evitat pentru grupa B

Alimentele care nu sunt incluse în categoriile "benefice" sau "de evitat" sunt considerate "neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.

ALIMENTE
RAŢIE FRECVENTĂ
BENEFICE
DE EVITAT
Carne roşie slabă
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
2-3 ori pe săptămână
Miel, oaie, iepure, vânat, ficat, vită, viţel
Costiţă, inimă, porc
Carne pasare
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
0-3 ori pe săptămână
Nu se recomandă    carnea de pui
Pui, raţă, gâscă
Alimente marine
120-180 gr.
3-5 ori pe săptămână
Cod, plătică, macrou, ştiucă, sardine, icre scrumbie, păstrăv
Anşoa, scoici, stridii, creveţi, somon afumat
Lapte, iaurt    
100-200 ml.
2- 5 ori pe săptămână
Lapte degresat, iaurt, brânză, mozzarela
Îngheţată
Brânzeturi  
60 gr.
3-5 ori pe săptămână


Ouă
1 ou
3- 4 ori pe săptămână


Uleiuri şi grăsimi
4 - 6 linguri
pe săptămână
Ulei de măsline
Ulei de porumb, de arahide, de floarea soarelui
Nuci şi seminţe
6-8 nuci
2-5 ori pe săptămână
Neutre: migdale, castane, nuci
Alune, fistic, mac arahide, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac
Legume uscate
1 ceaşcă sub formă uscată
2-3 ori pe săptămână
Neutre: fasole, mazăre verde
Linte, mazăre neagră
Legume
O ceaşcă de legume crude sau înăbuşite
3-5 ori pe zi
Sfecla, varză, ardei morcovi, conopidă, broccoli, vinete, ciuperci, cartofi
Avocado, porumb, dovleac, roşii, măsline, ridichi, tofu, anghinare
Cereale
1 ceaşcă sub formă uscată
2-4 ori pe săptămână
Mei, ovăz, orez


Porumb, mălai, grâu, orz secară
Pâine
1 felie pe zi


Paste făinoase
1 ceaşcă sub formă uscată
2-4 ori pe săptămână


Fructe
90-150 gr.
3-4 ori pe zi
Banane, ananas, struguri, prune
Nucă de cocos, curmale, rodii
Sucuri naturale  
250 ml. 2-3 ori pe zi
Varză, ananas
roşii
Apa
2 litri pe zi


Ceaiuri de plante
1-2 căni pe zi
Ginseng, ghimbir, pătrunjel, măceşe, salvie, mentă
Aloe, genţiană, tei
Mirodenii şi condimente
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
Ardei roşu, curry, ghimbir, hrean
Piper, tapioca, scorţişoară
Băuturi
Cantităţi mici din băuturile permise
Ceai verde
Neutre: bere, vin, cafea
Băuturi alcoolice distilate, sifon, sucuri sintetice


GRUPA AB

CARACTERISTICILE GRUPEI AB ENIGMATICUL

- Fuziunea modernă între grupele A şi B
- Răspuns de tip cameleonic la condiţii schimbătoare de mediu şi de dietă
- Tract digestiv sensibil
- Sistem imunitar excesiv de tolerant
- Răspunde optim la stres în plan spiritual, fizic şi la nivel de energie creatoare
- Un mister evoluţionist

Recomandări pentru controlul greutăţii

În privinţa creşterii în greutate, cei cu grupa AB reflectă moştenirea mixtă a genelor grupelor A şi B. Pentru scăderea în greutate, este recomandată reducerea cantităţii de carne şi suplimentarea alimentaţiei cu legume deoarece, din cauza cantităţii insuficiente de acid gastric, carnea nu este digerată eficient şi tinde să se depoziteze sub formă de grăsime. De asemenea, se recomandă reducerea consumului de grâu, porumb, fasole şi susan. Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizează creşterea în  greutate pentru grupa AB: carne roşie, fasole, seminţe, porumb, grâu. Alimente care favorizează scăderea în  greutate pentru grupa AB: alimente marine, produse lactate, legume verzi.

Recomandări generale pentru dieta grupei AB

Grupa sanguină AB are mai puţin de 1000 de ani vechime, este foarte rară (5% din populaţie) şi complexă din punct de vedere biologic, reprezentând o fuziune a caracteristicilor grupelor A şi B.
Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantităţi mari de proteine animale. Soluţia constă în reducerea cantităţii de carne de pui şi vită. Este preferabil să consumi carne de miel, curcan, oaie, iepure. Este bine să eviţi produsele din carne afumată sau conservată. Alimentele marine se pot consuma cât mai des, reprezentând o sursă excelentă de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, ştiucă, sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, melci. Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, în special: iaurt, chefir, smântână degresată. Cei care au grupa AB ar trebui să folosească uleiul de măsline în  locul grăsimilor animale şi al uleiurilor rafinate. Nucile şi seminţele vor fi consumate în cantităţi mici, cu precauţie. Arahidele, consumate în cantităţi moderate, oferă un suport pentru sistemul imunitar. Pentru grupa AB, produsele pe bază de soia sunt deosebit de benefice. Cerealele sunt bine tolerate, în special orezul, secara şi soia. Se recomandă totuşi limitarea consumului de produse pe bază de grâu şi porumb, mai ales dacă ai probleme cu greutatea. Legumele trebuie consumate, zilnic, deoarece sunt o sursă importantă de substanţe nutritive, având un rol esenţial în  prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace şi îmbunătăţirea sistemului imunitar. Evită totuşi măslinele, ardeii, porumbul, avocado şi anghinarea. Pentru grupa AB există o mare varietate de fructe  benefice: struguri, prune, cireşe, ananas, caise, kiwi, lămâi, smochine, grepfrut. Ar trebui evitate: portocala, mango şi bananele. Cei cu grupa AB ar trebui să înceapă fiecare zi cu un pahar de apă caldă, amestecată cu sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie, pentru a elimina toxinele acumulate în timpul nopţii. Este foarte bun şi sucul de grepfrut. Mirodeniile şi condimentele benefice sunt: sarea de mare, usturoiul, hreanul, pătrunjelul şi sosul de soia. Nu sunt recomandate: oţetul, piperul, murăturile şi ketchup-ul. Ceaiurile de plante contribuie la întărirea sistemului imunitar şi asigură protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Se recomandă în special: ceai verde, muşeţel, echinacea, ginseng, păpădie, măceşe. Băuturile recomandate sunt: vin roşu (un pahar pe zi), cafea alternativ cu ceai verde. Trebuie evitate băuturile alcoolice distilate, sifonul, răcoritoarele sintetice şi acidulate, ceaiul negru. Personalitatea celor cu grupa AB reprezintă un amestec între sensibilitatea grupei A şi echilibrul grupei B. Sunt oameni captivanţi, spirituali, atrăgători, diplomaţi şi prietenoşi. Cei care au grupa AB reacţionează la stres la nivel intelectual şi se simt epuizaţi după perioade lungi de tensiuni şi suprasolicitări. Contracararea stresului se face prin plimbări, înot, ciclism, dans, golf, aerobic.

Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat pentru grupa AB

Alimentele care nu sunt incluse în categoriile "benefice" sau "de evitat" sunt considerate "neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.

ALIMENTE
RAŢIE FRECVENTĂ
BENEFICE
DE EVITAT
Carne roşie slabă
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
1-3 ori pe săptămână
Miel, oaie, iepure, curcan
Neutre: ficat
Costiţă, vită, viţel, inimă, porc, vânat

Carne pasare
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
0-2 ori pe săptămână
Nu se recomandă     carnea de pui
Pui, găină, raţă, gâscă
Alimente marine
120-180 gr.
3-5 ori pe săptămână
Cod, macrou, ştiucă, sardine, scrumbie, păstrăv marin, sturion
Anşoa, scoici, homar, stridii, creveţi, somon
Lapte, iaurt    
120-180 ml.
3-6 ori pe săptămână
iaurt, smântână, brânză feta, brânză de capră
Unt, lapte bătut îngheţată
Brânzeturi  
60 gr.
3-4 ori pe săptămână
Ouă
1 ou
3- 4 ori pe săptămână


Uleiuri şi grăsimi
4 - 8 linguri
pe săptămână
Ulei de măsline
Ulei de porumb,  şi floarea soarelui
Nuci şi seminţe
6-8 nuci
2-5 ori pe săptămână
Castane, arahide, nuci
Seminţe de floarea soarelui, dovleac, mac, susan, alune
Legume uscate
1 ceaşcă  
2-3 ori pe săptămână
Soia, linte
Fasole, mazăre
Legume
O ceaşcă de legume crude sau înăbuşite
3-5 ori pe zi
Sfeclă, castravete, ţelină, crucifere, morcovi, vinete, ciuperci, usturoi
Avocado, porumb, ardei, măsline, ridichi, anghinare
Cereale
1 ceaşcă sub formă uscată
2-3 ori pe săptămână
Orez, ovăz, secară, mei, soia
Fulgi de porumb, mălai
Pâine
1 felie pe zi


Paste făinoase
1 ceaşcă sub formă uscată
3-4 ori pe săptămână


Fructe
90-150 gr.
3-4 ori pe zi
Cireşe, lămâi, ananas, struguri, prune, kiwi smochine, grepfrut
Banane, nuci de cocos, mango, portocale, rodii
Sucuri naturale  
250 ml.
2-3 ori pe zi
struguri, lămâi, varză, grepfrut, morcovi
portocale
Apă
2 litri pe zi


Ceaiuri de plante
1-2 căni pe zi
Ginseng, ceai verde, echinacea, muşeţel, ghimbir, măceşe mentă
Aloe, genţiană, tei
Mirodenii şi condimente
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
Hrean, usturoi, curry, pătrunjel, sos de soia
Piper, boia, oţet, murături, anason
Băuturi
Cantităţi mici din băuturile permise
Cafea, ceai verde, vin roşu, bere, vin alb
Băuturi alcoolice distilate, ceai  
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *